LUO Sözcüsü Mismari, Türkiye’nin UMH güçleriyle beraber Sirte ve Cufra’ya saldırı hazırlığında olduğunu belirterek, ‘Önümüzdeki saatlerde büyük bir savaşa tanık olabiliriz’ dedi. Libya dün Mısır’a davet göndermişti
Rusya destekli General Hafter kontrolündeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) Sözcüsü Ahmed El Mismari, Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin Sirte ve Cufra’ya doğru harekete geçtiği yönünde açıklama yaptı. Mismari, “Önümüzdeki saatlerde Sirte ve Cufra’da büyük bir savaşa tanık olacağız” dedi.
UMH’ye bağlı güçlerin sözcüsü Muhammed Kanunu da yaptığı açıklamada, Sirte ve Cufra gibi petrol şehirlerini geri alacaklarını belirterek, “Elimizden alınan şehirlerimize gidiyoruz. Devletin otoritesini tüm topraklarımızda sağlayacağız” diye konuştu.
Al Hadath’da yer alan habere göre de Sirte’ye S-300 hava savunma sistemi yerleştirildi.
Mısır davet edilmişti
Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi, yaptığı yazılı açıklamayla, Mısır’a resmi olarak askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. Akile Salih’in başkanlık ettiği Temsilciler Meclisi’nin açıklamasında, “İki ülkenin güvenliği için yakın bir tehdit görülmesi halinde Mısır Silahlı Kuvvetleri Libya ve Mısır’ın ulusal güvenliğini korumak için müdahale edebilir. İşgalcilerle yüzleşmemiz, Libya ulusal kararının bağımsızlığını garanti ediyor ve Libya’nın egemenliği, birliğini ve servetini koruyor” denilmişti.
2015 yılında imzalanan Suheyrat Anlaşması’yla Libya’nın yönetimi için Libya Temsilciler Meclisi ile Müslüman Kardeşler denetimindeki UMH resmi temsilci olarak belirlenmişti. Türkiye UMH’ye verdiği desteği “UMH’nin Libya’nın meşru temsilci” olduğunu iddia ederek, uluslararası hukuka dayandırıyor. Bir diğer meşru temsilci, Libya Temsilciler Meclisi’nin de Mısır ordusunu davet etmesi, Libya savaşında yeni bir duruma işaret ediyor.
Kırmızı çizgi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün verdiği bir röportajda, ateşkes için LUO güçlerinin Sirte ve Cufra’dan çekilmesini ön şart olarak koştuklarını, ancak bunun kabul edilmediğini belirtmişti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, geçtiğimiz günlerde Libya sınırında bir karargahta orduya yaptığı konuşmada, “Sirte ve Cufra’nın Mısır’ın kırmızı çizgisi olduğunu” ve saldırı olması durumunda “askeri müdahalede bulunabileceklerini” açıklamıştı.
Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin doğum yeri olan Sirte’nin Akdeniz’e kıyısı bulunuyor ve hem bir liman kenti hem de petrol yataklarının bulunduğu bir yer. Güneyindeki Cufra bölgesi ise Libya’nın en zengin petrol rezervlerinin bulunduğu bir bölge.
Nereden nereye? L
ibya’da ayaklanma sonrası İhvan-Selefi güçlerin NATO desteğiyle devirip linç ederek Muammer Kaddafi’yi öldürmesi sonrası ilk genel seçimler 7 Temmuz 2012’de gerçekleşti. 120’si bağımsız adaylar arasından 80’i siyasi parti kontenjanından seçilecekti. Yüzde 62 katılımlı seçimde Mahmud Cibril liderliğindeki Ulusal Güçler İttifakı 200 sandalyeli parlamentoda 39 sandalyeyle en büyük grup oldu. İhvan-ı Müslimin’in (Müslüman Kardeşler) siyasi partisi Adalet ve İmar Partisi 17 sandalye ile ikinci oldu. Yönetim Kaddafi sonrasında geçici hükümet görevini üstlenen Ulusal Geçiş Konseyi’nden devralındı, Mustafa Ebu Şakur, Ali Zeydan gibi isimler hükümet kurdu, ancak istikrar gelmedi. Halife Hafter, Mayıs 2014’te İhvan gruplarına, Ensar el-Şeria ve 17 Şubat Şehitleri Tugayı, Ensar el-Şeria gibi İslamcı gruplara karşı Bingazi’den Trablus’a kadar uzanan Onur Operasyonu başlattı.
Hafter’in ordusuna katılan gruplar arttı ve Trablus’ta Milli Genel Kongre’ye silahlı baskın oldu. Yüksek Seçim Kurulu, Milli Genel Kongre’ye yeni milletvekillerini belirlemek için 25 Haziran 2014’te erken seçimler yaptırdı. Çok düşük katılımlı seçimde MGK’deki 200 sandalyenin çoğunu laik, liberal ve federalistler kazandı, İslamcılar 30 sandalye çıkardı. Türkiye Dışişleri “No: 217, 28 Haziran 2014, Libya’da Gerçekleştirilen Temsilciler Meclisi Seçimleri Hk.” başlığıyla şu açıklamayı yapmıştı: “Libya’da 25 Haziran günü Temsilciler Meclisi seçimlerinin başarıyla gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyduk. Seçimlerin adil ve şeffaf biçimde düzenlenmiş olmasından dolayı Libya makamlarını tebrik ediyoruz. Gerçekleştirilen seçimlerin Libya’nın demokratik geçiş sürecinin tamamlanması yönünde önemli bir adım olduğunu değerlendiriyoruz.” Temmuz 2014’te Bingazi ve Trablus çevresinde kent ve havaalanlarını ele geçirmek için şiddetli çatışmalar yaşandı. Libya Şafağı grupları, Fecr-i Libya gibi İslamcı gruplarla yoğunlaşan çatışmalar sonrası Temsilciler Meclisi çatışmalar artınca 4 Ağustos 2014’te Trablus’tan Hafter ordusunun hakim olduğu Tobruk’a taşındı. Libya Şafağı Operasyon Odası 24 Ağustos’ta Trablus Havalimanını ele geçirdi. 25 Ağustos 2014’te MGK yeniden toparlandı ve Ömer el-Hasi’ye hükümet kurma görevi verildi. Böylece Tobruk hükümeti ve Trablus hükümeti olarak ikili yasama ve yürütme durumu çıktı.
TRABLUS