İstanbul Tabip Odası, GSS prim borçları ile ilgili düzenlenen basın toplantısında, eğer borç ertelenmezse 5 milyon kişinin sağlık hizmetinden yararlanamayacağını açıkladı
İstanbul Tabip Odası, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını ödeyemeyen yurttaşların 1 Ocak 2020 itibariyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak olmasına ilişkin, hizmet binalarında basın toplantısı düzenledi. “Genel sağlıksızlık sigortasına hayır” pankartının asıldığı toplantıya İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saib ve yönetim kurulu üyeleri Osman Özgür ile Güray Kılıç katıldı.
‘Krizin göstergesi’
Açıklama öncesi konuşma yapan Oda Başkanı Pınar Saib, şunları söyledi: “Eğer borç erteleme olmazsa 5 milyon kişi sağlık hizmetinden yararlanamayacak. Bu borçların ödenememesi özellikle krizin çok hissedildiğinin bir göstergesidir. Yetkilileri uyarmak istiyoruz. Çünkü Türk Tabipler Birliği olarak, sağlığın bir insan hakkı olduğunu düşünüyoruz. Devletin genel sağlık sigortası primlerini kişilere bırakmaması gerekir, eğer ödeyemeyecek durumda ise sosyal devlet ilkesi olarak onlara sahip çıkılması gerekir.” Basın açıklamasını okuyan Oda Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç ise, Prim borçlarını ödemeyenlere sağlık hizmetlerinden yararlanması için verilen sürenin 31.12.2019 tarihinde sona ereceğini hatırlattı. Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle milyonlarca insanın prim borçlarını ödeyemediğine dikkati çeken Kılıç, “’Kriz yok, işsizlik azalmakta, herkes mutlu mesut yaşamaktadır’ diyen iktidar sahipleri, milyonlarca yurttaşın genel sağlık sigortası primlerini neden ödeyemediklerini kamuoyuna açıklamak durumundadırlar” dedi.
‘5 milyon kişi yararlanamayacak
Aylık geliri asgari ücretin 3’te 1’inden az olanların primlerinin devlet tarafından ödendiğini hatırlatan Kılıç, “Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir ve aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan, aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden fazla olan vatandaşlar aylık 76.75 TL olan Genel Sağlık Sigortası primlerini kendileri ödemektedirler. SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı’nın 28.3.2018 tarihli basına yansıyan demecinde “borcun üstü çiziliyor” açıklaması ile prim borcunu ödeyemeyenlerin sayısının 6,4 milyon kişi olduğu bildirilmişti. 2018 SGK faaliyet raporunda ise 1,2 milyon kişinin yapılandırma için müracaat ettiği belirtilmiştir. Bu durumda primini ödeyemeyen Bağ-Kur ve GSS’lilerin sayısının yaklaşık 5 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir” diye belirtti.
Sağlık ücretsiz olmalı
GSS prim borcunu ödeyemediği için sağlık hizmeti alamayanların geçici değil kalıcı çözümler getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti: “Yasanın açık hükmüne karşın SGK’nin topladığı sağlık primlerinin emeklilik fonuna aktarılmasından vazgeçilmeli; sağlık fonunda biriken kaynak yoksulların, işsizlerin sağlık hizmetinden yararlanması için kullanılmalıdır. Emekçilerin alın teriyle kazanıp ödedikleri GSS primlerinin özel hastane patronlarına peşkeş çekilmesinden vazgeçilmelidir. Ülkenin bütün vatandaşları için bütün sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı; sağlık hizmeti alabilmek için GSS primi, ilave ücret, katılım payı gibi ödemek gibi bütün uygulamalar kaldırılmalıdır. GSS uygulamasından vazgeçilmeli, sağlık harcamaları Genel Bütçe kaynaklarından karşılanmalıdır.