YKS tarihinin turizmin etkilenmemesi amacıyla yeniden Haziran ayına alınacağı iddiasına büyük tepki geldi. YÖK henüz bir açıklama yapmazken Eğitim Sen, önceliğin turizme değil sağlığa verilmesini istedi
Yüzbinlerce öğrenci, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanırken “Sınav tarihi öne alınacak” iddiaları tepkiye neden oldu. Salgın nedeniyle 20-21 Haziran’dan 25-26 Temmuz tarihlerine ertelenen YKS’nin, yeniden Haziran ayında yapılacağı öne sürüldü. Turizm Bakanlığı’nın, yaz turizmi için önemi bir ay olan Temmuz’da sınav yapılmasının turizmi olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle sınav tarihinin öne alınmasını istediği iddia edildi.
Öğrencilerden büyük tepki
Yüksek Öğretim Kurumundan (YÖK) tartışmaları netliğe kavuşturacak herhangi bir resmi açıklama henüz gelmedi. Sınav tarihine ilişkin belirsizliğe tepki gösteren öğrenciler, sosyal medyada, ‘#ykstarihinedokunma’ etiketiyle kampanya başlattı. Şimdiye kadar bir milyondan fazla tweet atan öğrenciler geleceklerinin, turizm gelirlerinden çok daha değerli olduğunu ifade ederek, sınavın 25-26 Temmuz’da yapılmasını istedi.
‘Öncelik eğitim ve sağlık olmalı’
Konuyla ilgili Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar’a değerlendirmede bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Sınav tarihinin erkene alınması tartışmaları genel olarak siyasal iktidarın öncelikleriyle ve bizim önceliklerimiz arasındaki farkın tartışması” dedi.
Önceliğin sınava girecek öğrencilerin üstün yararı ve sağlığı olması gerektiğinin altını çizen Bozdoğan, “Ancak iki gündür devam eden, turizmin bir şekilde engellenmemesi ya da sekteye uğramaması için YKS’nin öne alınması tartışması; gerçekten siyasi iktidarın ve YÖK yönetiminin bu konuya bakışını ortaya koyması açısından çok önemli. Öncelik öğrencilerin sağlıklı bir şekilde yükseköğretime geçmesi ise Temmuz ayına alınmış olan sınavın tarihinin değişmemesi gerekiyor” diye konuştu.
Eşitliğe aykırı
Sınav tarihinin öne alınması yoksul ve varlıklı öğrenciler arasında bir eşitsizliğe neden olacağına dikkat çeken Bozdoğan, şunları söyledi: “Yoksul halkın çocuklarının evlerinden uzaktan eğitime erişmesi söz konusu değil. Bilgisayar, internet olmaması herhangi bir şekilde ekonomik durumlarının el vermemesinden kaynaklı, YKS’ye hazırlık yapmaları için ek kaynak temin etme durumları söz konusu değil. 31 Mayıs’a kadar da yüz yüze eğitimin mümkün olmayacağını düşündüğümüzde özellikle yoksul ailelerin uzaktan eğitim erişimi olmamasından kaynaklı YKS’nin yeniden Haziran ayına alınması çok büyük bir eşitsizlik yaratacak.
Varlıklı ailelerin çocukları evde uzaktan eğitime erişe biliyor, ek ders, özel ders aldıklarının da biliyoruz. Hatta sokağa çıkma yasaklarının olmadığı günlerde evlere giden öğretmenlerin olduğunu biliyoruz. Sadece YKS sınavına 20 yaş altında bulunan kişilerin girdiği bir sınav olarak değerlendirmiyoruz, eşitlik açısından sınavın erken alınması büyük sorun oluşturur.”
HABER MERKEZİ