Plastik denilince aklımıza çoğu zaman gözle rahatça görebildiğimiz büyük nesneler ve eşyalar geliyor ama onların doğada biriken kırıntıları suya, toprağa ve bitkilere karışarak gıdaları sızıyor. Felaketin büyüklüğünün kimse farkında değil
Hollanda’daki Vrije Universiteit Amsterdam’daki (VUA) bilim insanları, pilot çalışmalarında test edilen et ve süt ürünlerinin dörtte üçünde ve her kan örneğinde parçacıklar buldu. Ayrıca, test edilen her hayvan pelet yemi örneğinde de bulundular ve bu da potansiyel olarak önemli bir kontaminasyon (radyoaktif maddelerin bir yere bulaşması) yolunu gösteriyor. Gıda ürünleri, başka bir olası yol olan plastikle paketlendi.
VUA araştırmacıları, Mart ayında ilk kez insan kanında mikroplastikler olduğunu bildirdi ve aynı yöntemleri hayvansal ürünleri test etmek için kullandı. Kandaki parçacıkların keşfi, bunların vücutta dolaşabildiğini ve organlara yerleşebileceğini gösteriyor.
İnsan veya çiftlik hayvanı sağlığı üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor, ancak mikroplastiklerin laboratuvardaki insan hücrelerine zarar vermesi ve hava kirliliği parçacıklarının vücuda girdiği ve her yıl milyonlarca erken ölüme neden olduğu biliniyor. Vahşi yaşamın da mikroplastiklerden zarar gördüğü bir gerçek.
Kâbusa dönüşüyor
Çevreye çok miktarda plastik atık dökülüyor ve mikroplastikler Everes Dağı’nın zirvesinden en derin okyanuslara kadar tüm gezegeni kirletti. İnsanların küçük parçacıkları yiyecek ve su yoluyla tükettiği ve onları soluduğu zaten biliniyordu. Pilot çalışma, mikroplastiklerin çiftlik hayvanları, et ve süt ürünlerinde bulunup bulunmadığını değerlendirmek için yapıldı.
Bilim insanları, 12 inek kanı ve 12 domuz kanı örneğini test etti ve hepsinde polietilen ve polistiren de dahil olmak üzere mikroplastik buldu. 25 süt örneğine süpermarket kartonlarından alınan sütler, çiftliklerdeki süt tankları ve elle sağım dahildir. Her türden en az biri de dahil olmak üzere numunelerin 18’i mikroplastik içeriyordu. Sekiz sığır örneğinden yedisi ve sekiz domuz örneğinden beşi kontamine oldu. Raporda, “Bu bulguların potansiyel toksikolojik riskleri olup olmadığı bilinmiyor” denildi. Çiftlik hayvanları ve et diğer ülkelerde henüz test edilmedi, ancak 2021’de İsviçre’de satın alınan sütte ve Fransa’da çiftlik sütünde mikroplastikler rapor edildi.
Araştırmayı görevlendiren Plastic Soup Foundation’dan Maria Westerbos şunları söyledi: “Hayvan yemlerinde bulunan mikroplastiklerle, test edilen et ve süt ürünlerinin açık bir çoğunluğunun mikroplastik içermesi şaşırtıcı değil. Hayvanların ve insanların sağlığını korumak için hayvan yemlerindeki plastikten acilen kurtulmamız gerekiyor.”
HABER MERKEZİ