MHP İlçe Başkanı Erkan Özer’i tutuklayan hakim ve savcının Karaburun’dan Urfa’ya sürülmesine tepki gösteren İzmir Barosu, Anayasa’ya dikkat çekerken CHP konuyu Meclise taşıdı
İzmir Karaburun ilçesinde Karaburun Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen Meryem K. ile Sinan K. arasındaki boşanma davasında çıkan olaylar bir hakim ve savcının sürülmesi ile sonuçlandı. Meryem K’nın, Karaburun Belediyesi Personeli Mehmet Civan’ı tanık göstermesi ve Sinan K.’nın malları muvazalı bir şekilde başkasının üzerine geçirdiği iddiası adliyede kavgaya sebep oldu. Sinan K.’ya destek için Karaburun Adliyesi’ne gelen MHP Karaburun İlçe Başkanı Erkan Özen ve beraberindekiler Meryem K. ile çocuklarına saldırmış, tanık olan Mehmet Civan’ı da dövdü.
Tutuklama sonrası sürgün
Hakim ve savcıları tehdit ettiği iddia edilen MHP Karaburun İlçe Başkanı Erkan Özen tutuklandı. Özen’in avukatları vasıtasıyla yaptığı tutuklamaya itiraz talebi kabul edilmedi. Karaburun Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Cansu Kurucu Yılmaz talebi ret etti. Öte yandan olayın ilk çıktığı zamanda adliyedeki kavga nedeniyle Karaburun Cumhuriyet Savcısı Muhammet Miraç Yılmaz’ın tutuklamaya sevk eden isim olduğu öğrenildi. Karaburun Adliyesi’nde geçtiğimiz aylarda göreve başlayan karı koca savcı ve hakim görevlerinden alındı. İki adli kıdemli personelin Urfa’nın Siverek ilçesine 4 ay süreyle geçici görevlendirildikleri öğrenildi.
Anayasa hatırlatması
Konuya dair yazılı açıklama yapan İzmir Barosu, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) seslenerek, “Gülşen için verilen tutuklama kararının ardından kamuoyunda oluşan tepki nedeniyle 26 Ağustos’ta yaptığınız açıklamanın mürekkebi henüz kurumadı. Anayasa’nın 138’inci maddesine atfen ‘Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasa’ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.’ mi demiştiniz açıklamada; hatırlıyor musunuz? Anlaşılan o ki, bu söyledikleriniz yalnız bizim için geçerli. Bir partinin ilçe başkanını tutuklamaya sevk eden savcı ve tutukluluğa itirazı reddeden yargıç için Anayasa madde 138 işlemiyor olmalı” denildi.
Yaz kararnamesiyle gelen bir hakim ile bir savcıya verdikleri karar sonrası alelacele geçici görevlendirme yazılmasının izahı istenen açıklamada, “Rica etsek, bizim hiç unutmadığımız ama sizin yalnızca muhalif sesleri bastırmak için kullandığınız Anayasa’nın 138’inci maddesini bir kez de bu olay sebebiyle açıklar mısınız kamuoyuna? Biz, ekte hakim savcı teminatına ilişkin bölümleri de içeren Anayasa’nın tam metnini belki elinizde yoktur diye size gönderiyoruz. Ancak bundan mutluluk değil bağımsız yargı adına hicap duyduğumuzu da bilmelisiniz” ifadeleri yer aldı.
CHP Meclis’e taşıdı
CHP İzmir Milletvekili avukat Sevda Erdan Kılıç, Karaburun Adliyesi’nde meydana gelen olayları Meclis gündemine taşıdı. Olaylar sonucu MHP İlçe Başkanı Erkan Özen’i tutuklayan hakim ve savcının Urfa’ya sürgün edilmesini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.
Kılıç, AK Parti-MHP ittifakının oluşturduğu ‘Cumhur İttifakı’ yargısının skandallarına bir yenisinin daha eklendiğini belirtti.
Kılıç, Özen’in avukatları vasıtasıyla tutuklamaya yaptığı itiraz talebinin kabul edilmemesi sonrası Özen’i tutuklamaya sevk eden savcı ve evli olduğu hakimin Urfa’nın Siverek ilçesine sürüldüğünü belirtti. Türkiye’de adalet sisteminin yerle bir edildiğini ve hukukun katledildiğini söyleyen Kılıç, şu ifadeleri kullandı: “Neredesin Bekir Bozdağ? Bu nasıl adalet? Hukukun sana göresi bana göresi olur mu? Adalet siyasi partilere göre işlemez, işleyemez. Koca koca adalet sarayları yaptılar, içerisinde adalet yok. Adaletin olmadığı yerde Adalet Bakanı olsan ne olur? Ortada devlet dediğimiz mekanizmanın ufacık bir kırıntısı kaldıysa bunun hesabı sorulmalı. Karaburun MHP İlçe Başkanı’nı tutuklayan hakim ve savcı eşinin İzmir’den Şanlıurfa’ya sürülmesini nasıl açıklayacaksınız ey AKP-MHP yargısı. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı olarak, iktidara geldiğimizde hukukun üstünlüğünü savunup, üstünlerin hukukunu yeneceğiz.”
Duvar’da yer alan habere göre Kılıç, Adalet Bakanı Bozdağ’a şu soruları yöneltti:
– Karaburun Adliyesi’nde yaşandığı belirtilen bu olaylar doğru mudur?
– Karaburun Cumhuriyet Savcısı Muhammet Miraç Yılmaz ve hakimi Cansu Kurucu Yılmaz, İzmir’den Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine gönderilmiş midir? Eğer gönderilmişse tayin dönemi olmamasına rağmen neden böyle bir tasarrufta bulunulmuştur?
– Karaburun Adliyesi’nde yaşandığı ifade edilen bu olayla ilgili soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa kimler hakkında açılmıştır? Açılmamışsa açılması düşünülmekte midir ve ne zaman açılacaktır?
– Son bir yılda tayin dönemi dışında görev yaptığı ilden başka bir ile talebi ve mazereti dışında gönderilen hakim ve savcı olmuş mudur? Olmuşsa sayısı kaçtır? Hangi illerden hangi illere gönderilmiştir?
HABER MERKEZİ