Mezopotamya ve Federe Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılan tarihi eserler Süleymaniye Müzesi’nde sergileniyor. Müzede tarihe tanıklık eden 80 bine yakın eser bulunuyor.
Süleymaniye’deki müzede sergilenen Mezopotamya ve Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılan tarihi eserler kente farklı bir renk katıyor. Mezopotamya ve özelikle Federe Kürdistan Bölgesi’ne ait birçok tarihi eserin içinde bulunduğu Süleymaniye Müzesi, 14 Temmuz 1961’de kuruldu. Kürt tarihi açısından önemli eserlerin bulunduğu müzede Eski Çağ ve İslam halifelerine ait tarihi eserlerde yer alıyor. İlk olarak Ekrari (Şoreş) Mahallesi’ndeki küçük bir binada açılan Süleymaniye Müzesi, 1970 yılında Şeyh Mihedine Mahallesi’ndeki binaya taşındı. Müzede İlkçağ, Ortaçağ, Yeniçağ ve İslam halifeleri dönemlerine ait 80 bine yakın tarihi eser bulunuyor.
Kral ve tanrı heykelleri
Müzedeki eserler 500 farklı yerden alınmıştır. Eserler tarihi dönemlerine göre toplanıp araştırılmıştır. Müzedeki eserler genel olarak ait oldukları dönemlerdeki insanların günlük ihtiyaçlarını karşılayan eşyalardır. Bu eşyalar o dönem insanların taş ve çamurdan nasıl ihtiyaçlarını karşıladığını anlatıyor. Yine müzede eski dönemlere ait çok sayıda kral ve tanrı heykelleri, savaşlarda kullanılan askeri malzemeler ve değişik dönemlere ait savaşçı elbiseleri de sergileniyor.
3 bin yıllık çivi yazısı
Müzede M.Ö. 100 bin yıl öncesine ait tarihi kazma bulunuyor. Müzedeki en dikkat çekici eser ise Duhok vilayetine bağlı Fayide bölgesinde bulunan M.Ö. bin yıllarına ait bileklik şeklindeki mezardır. Müzedeki bilgilere göre bu mezar o dönem canlı olarak toprağa gömülen bir kadına aittir. Müzede çivi yazısıyla sembol çizilen çok sayıda eser de bulunuyor. Çivi yazısı 3 bin yıl önce Mezopotamya da kullanılmıştır. Müzedeki günlük yaşamdan savunma sanatına, savaştan farklı yarışmalara ait eserlerinin her birisinin ayrı bir hikayesi olmalıdır. Tarihin korunduğu Süleymaniye müzesi yıllardır turist, yerli ve yabancı araştırmacı ile öğrenciler tarafından ziyaret ediliyor. Müzedeki tarihi eserler ait oldukları yıllara göre sıralandıkları için müzeyi ziyaret edecek olanlar sağ taraftan başlayıp, ilkçağdan yeniçağa kadar olan eserleri ziyaret edebilir.
SÜLEYMANİYE