Mezopotamya Göç Platformu, 2023’ün ilk 9 ayında Avrupa’ya 51 bin 415 iltica başvurusu yapıldığı verisini paylaşarak, özellikle Kürtlerin göçertilmek istendiğini belirtti. Platform göçlerin özellikle 2015’ten sonra arttığına dikkat çekti
Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER), Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği, Serhat Göç Araştırmaları Derneği’nin oluşturduğu Mezopotamya Göç Platformu, yurtdışına göçün artmasına karşı topladıkları verileri açıkladı.
Eğitim Sen Amed 1 No’lu Şube binasında yapılan açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Ekin Yeter’in yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.
Kürtler üzerinde göç ve göçertme hep yapıldı
Açıklama metnini okuyan Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği Eşbaşkanı Medya Alkan, göçlerin tarih boyunca savaş ve ekonomik nedenlerden kaynaklandığını belirterek, en çok göçün Mezopotamya’da yaşandığına dikkat çekti. Alkan, “Sadece son 100 yıllık Cumhuriyet tarihine baktığımızda Şark Islahat Planı’ndan İskân Kanunu’na, 1980 Askeri Darbesi’nden 1990’lı yıllarda yapılan köy yakma ve boşaltmalarına, özyönetim süreçlerinden 15 Temmuz askeri darbe sonrası dönemlere kadar her daim Kürt halkı üzerinde bir göç ve göçertme politikası izlenmiştir” diye konuştu.
‘Ya sev ya terk et’ politikası göçü arttırdı
Kürt halkının yaşadığı göçlerde, siyasi, ekonomik nedenlerin yanı sıra özel savaş politikalarının da etkisi olduğuna dikkat çeken Alkan, “Ya sev ya terk et” şiarıyla izlenen özel savaş politikalarıyla toplumun baskılandığını ve yaşam alanının daraltıldığını söyledi. Alkan, “2016’dan beri devam eden kayyım atamaları, KHK’lar, savaştan kaynaklı sürekli hale gelen özel güvenlik bölgeleri, ekonomik kriz, Kürt gençlerinin uyuşturucu ve fuhuş batağına sürüklenmesi ile kadınlara dönük şiddet ve ölümleri meşru kılan politikalar sürekli ve olağan hale gelmiştir” diyerek, toplumun bu şekilde itaate zorlanmasının ya da göçertilmesinin hedeflendiğini belirterek göçlerin özellikle 2015’ten beri arttığına işret etti.
Ayda en az 6 bin başvuru
2016’da 9 bin 675 olan Avrupa’da iltica için başvuru sayısının, 2023’ün sadece ilk 9 ayında 51 bin 415’e çıktığını aktaran Alkan, her ay ortalama 6 bine yakın kişinin Avrupa’ya göç edip iltica için başvuru yaptığını kaydetti. Bu rakamın daha fazla olduğunu düşündüklerini belirten Alkan, göçlerin yüzde 80’inin Kürtlerden oluştuğuna dikkat çekti.
İnsan kaçakçılarına yol verilmesi düşündürücü
Güvenlikçi politikaların arttığı bölgelerde özellikle göçün arttığına işaret eden Alkan, “İnsan kaçakçılığı yapan çete ve grupların Kürdistan ve Türkiye metropollerinde her geçen gün çoğalması; 7 bin veya 5 bin Euro’ya hatta bazen borç ile insanları Avrupa’ya götürmeleri, bu işi rahatlıkla ve sürekli yapmaları üzerine düşünülmesi gereken bir konudur” diyerek, göçertilmenin bu denli meşru kılındığı bir süreçte bu tür politikalara karşı durmanın elzem olduğunu vurguladı.
Bilinçli bir şekilde izlenen bu tür politikalarla, Kurdistan’ın insansızlaştırılmaya, hafıza ve bellek kırımına uğratılmaya çalışıldığını sözlerine ekleyen Alkan, göç sırasında ve sonrasında göç eden insanların çektiği zorluklardan bahsetti.
Geleceğimize sahip çıkmak görevimiz
Göçün Kürt halkı üzerinde izlenen her türlü “kirli” politikayı ve halkın tüm sorunlarını derinleştirdiğini dile getiren Alkan, “Göçe ve göçertilmeye mahkum değiliz. Aksine kendi topraklarımızda kendi dilimiz, kültürümüz ve kimliğimiz ile öz ekonomimizi yaratıp mahallemize, kentimize, doğamıza ve geleceğimize sahip çıkmak için mücadele etmek temel ve en insani görevimizdir” diye konuştu.
Herkes bu politikalara karşı durmalı
Alkan, Kurdistan, Türkiye ve Avrupa’da bulunan siyasi parti, Sivil Toplum Kuruluşlar (STK) ile duyarlı çevrelere topluma “farz” kılınan göç politikalarına karşı durmaya, çözüm geliştirip, sürdürülebilir ortak politikalar üretme çağrısında bulundu.
Kürtlere ya ölüm ya göç dayatıyorlar
DBP Amed Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz ise, “İşgalci sistem, Kürtlerin düşmanı Kürtlere ya ölüm ya göç dayatıyor. Kürtler direnip yaşamına devam ediyor. Bu göç politikaları bize engel olmamalı. Doğrularımıza, topraklarımıza dönelim” dedi.
Halkı göç ettirme politikaları bunlar
HEDEP Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin de, “Osmanlı’dan gelen inkar politikasının çok tehlikeli bir uygulamasıyla karşı karşıyayız. Son 4-5 yıldır uygulanan politikalarla Ortadoğu’daki göçleri kendi lehine çevirmek için kendi halkını göç ettirmek için politikalar yürüttüler” diyerek buna karşı çıkmak gerektiğinin altını çizdi.
AMED