Ula’nın Çıtlık Mahallesi Taşkesiği Mevkii’nde 30 hektar ormanın yok edilmek istenmesine halk tepki gösterdi
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Çıtlık Mahallesi Taşkesiği Mevkiinde, Karabörtlen Orman İşletme Şefliği tarafından 30 hektar yetişmiş orman alanı endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlendi. Orman İşletmesi’nin verdiği bilgiye göre kesimin amacı odun üretiminin arttırılmasına katkı sağlamak olduğu belirtildi. Orman İşletme Şefliği’nin ağaçları kesilmek üzere damgalama işlemeni başlatması üzerine Çıtlık ve Gökova halkı 14 Şubat 2020 tarihinde söz konusu alanda kalabalık bir etkinlik düzenlemiş ve projeyi protesto etmişti. Damgalama işlemine bir süre ara verilmesinden sonra geçtiğimiz günlerde işlem hızla tamamlanarak kesim ihalesi gerçekleştirildi ve orman alanının girişine kesim sahası tabelaları çakıldı.
‘Orman kesen korona biçer’
Kovid-19 salgını nedeni ile az sayıda katılımcı ile gerçekleştirilen etkinlik sırasında kesim alanı tabelalarının dikildiği noktaya “İklim Suç Mahalli” şeriti çekildi. Ayrıca ağaçlara “Orman Kesen Korona Biçer”, “Muğla Cennet Kalsın”, “Orman Alanı, Kesici Niyetle Yaklaşılamaz”, “Orman Ekosistemi Varlığımızın Teminatıdır, Yok Etme”, “İklimi Değil Zihnini Değiştir”, “Salgın Hastalıklarla Mücadele Etmek İçin Ormanlarla Aranıza Ekolojik Mesafe Koyunuz”, “Çıtlık Ormanlarından Eliniz Çekin” mesajlarını içeren afişler yapıştırıldı. Muğla Çevre Platformu’nun da destek verdiği etkinlikte platform eşsözcülerinden Serdar Denktaş tarafından basın bildirisini okundu.
Ormanlardan elinizi çekin!
Basın bildirisinde, “Bilgi Edinme Yasası’nın gereği olan cevap verme süresi çoktan geçmesine rağmen dilekçelerimize halen cevap verilmedi. Üstelik Kovid-19 salgınının hızla yayıldığı günlerde ormandaki ağaçların kesilmesi için bir de ihale gerçekleştirildi ve birkaç gün önce de kesim ekipleri burada keşif çalışması yaptı. Yani bölge halkının ne düşündüğü, ne hissettiği onları ilgilendirmiyor, yurttaşların yasal haklarını da umursamıyorlar. Bir yandan salgını kontrol altına almak için yurttaşlar evlerde kalmaya zorlanırken, diğer yandan meydanı boş bulan resmi kurumlar bu koşulları adeta talan projelerini hayata geçirmek için fırsata dönüştürmeye çalışıyor. Kanal İstanbul ihalesi başta olmak üzere, ülkemizin birçok yerinde doğaya ve toplumun sağlığına zarar veren işlemlerin yine bu koşullar altında gerçekleştirilmesi zaten egemen anlayışı ortaya koymuştu. Çıtlık’taki ormanı kesmek üzere düğmeye basılması aynı anlayışın tezahürüdür” ifadeleri yer aldı.
MUĞLA