Çukurova’da çalışan mevsimlik tarım işçileri güvencesiz ve güvenliksiz şartlarda çalıştıklarını belirterek, verilen yevmiyelerle geçinemediklerini ifade etti
Çukurova’da güvencesiz koşullarda çalışan mevsimlik tarım işçileri ekonomik kriz koşullarından dolayı güçlükle hayatlarını idame ettiriyor.
Hatay, Osmaniye, Adana ve Mersin’de bulunan bahçelerde çalışan işçiler evlerinden sabahın erken saatlerinde yola çıkıyorlar, eve dönmeleri ise gece saatlerini buluyor.
Hastalık, sakatlık gibi işe gidemeyecekleri durumlarda yevmiye alamayan işçiler güvencesiz ve güvenliksiz çalışma koşullarını ve geçim sıkıntılarını Mezopotamya Ajansı’ndan Yüsra Batıhan’a anlattı.
‘En çok ücret kaybı tarım iş kolunda’
Güvencesiz İşçiler Derneği (GİŞ-DER) saymanı ve 12 yıldır tarım iş kolunda çavuş olarak çalışan Adil Ertem, mevsimlik tarım işçilerinin karın tokluğuna çamur deryası hallerde çalıştırıldığını dile getirdi. Çocuk işçi çalıştırmanın yoğun olduğunu belirten Ertem, Firmaların bunu bilmesine rağmen göz yumduğunu dile getirdi.
Ekonomik krizler beraber kiraların yüzde 200 arttığına dikkat çeken Ertem, işçilerin kira ödemekte zorlandıkları için köylerinde kaldığını ifade etti.
Ertem, Türkiye ekonomisinin tarım üzerine olmasına rağmen en çok ücret kaybının da tarım iş kolunda yaşandığına dikkat çekti.
Örgütlenme süreci
Hak kayıplarına karşı örgütlenme sürecine gittiklerini dile getiren Ertem, 8 derneğin Adana İl Tarım Müdürlüğü’nde toplanarak dernekler ve işverenler arasında bir protokol imzaladıklarını kaydetti.
Ertem, protokol kapsamında işçilere verilecek yevmiyenin asgari ücretin brütüne tekabül edecek şekilde düzenlendiğini söyleyerek, “Eskiden işçiler çalışırdı. Sezon sonuna kadar ne alacağını bilmezdi. Şimdi işçi daha iş başı yapmadan ne kadar alacağını biliyor. Tabii bu yeterli mi, asla. Şu anda Çukurova’da çalışan tarım işçilerinin aldığı ücret, onların ihtiyaçlarını karşılamıyor” diye konuştu.
Ertem, Tarım işçilerinin yaşadığı zorlukların giderilmesi için valilik, kaymakamlık veya yerel yönetimlerin çalışma yapması gerektiğini belirtti.
Güvencesiz çalışma
12 yıldır şoför olarak çalışan Fazıl Batıhan da 9’uncu aydan itibaren işbaşı yaptıklarını ve güvencesiz çalıştıklarını hatırlattı.
Batıhan, şöyle devam etti: “Aldığım para ailemi geçindirmeye yetmiyor. Yan gelir olması lazım. Günlük karnını doyuruyorsun, sonrası açsın. Gece yatmasan aç kalıyorsun. İyi ki gece var. Geçen sene düştüm, ayağım kırıldı. Hiç güvence yok, sigorta yok, bir şey yok. Bu bahçede ölsen de güvencen yok. Bazen 8, bazen 6, bazen 18 saat çalışıyoruz.”
Emekli ama çalışıyor
Bahçe işinde 43 yıldır çalışan 65 yaşındaki Hüseyin Eybek ise kazandığı parayla yatırdığı özel sağlık sigortası sonucu emekli olduğunu söyledi. Bahçe işinde zorluklar içinde 7 çocuk büyüttüğünü ifade eden Eybek, “Bahçe işi zordur ama güvencesi yok. Ben ilk köyden geldim. Geldiğimiz yıldan beri bu işi yapıyoruz. Didine didine başımızı sokacak bir ev yaptık. Şimdi bu mümkün değil. Emekli maaşım var ve ara sıra bahçeye geliyorum öyle geçiniyorum” diye belirtti.
HABER MERKEZİ