Mevsimlik tarım işçileri, AFAD’ın 70 gün sonra sağlam şekilde geri almak üzere kendilerine imza karşılığında çadır dağıttığını belirtip, ayrımcılığa maruz kalıyoruz dedi
Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Ördekgölü Köyü’ndeki soğan tarlalarında çalışan yaklaşık 150 mevsimlik tarım işçisinin yaşam koşulları 12 Eylül’de gerçekleşen kum fırtınası sonucu çadırlarının yıkılmasıyla daha da zorlaştı. Ailelerden yarısının çadırları yıkılırken, işçiler zorlaşan yaşam koşullarını anlattı.
Mevsimlik işçilerin çavuşluğunu yapan Mesut Kaş, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) fırtınadan ancak iki gün sonra kendilerine çadır ulaştırdığını belirtti.
Kaş “Çadırları 70 gün sonra geri verin dediler. Bana ve köy muhtarına çadırları 70 gün sonra sağlam bir şekilde teslim edeceğimize dair bir yazı imzalattırdılar. Çadırlara bir şey olursa parasını alacaklar” dedi.
‘Ayrımcılıkla karşı karşıyayız’
Yılın yarısını evlerinde yarısını çadırda geçirdiklerini anlatan Kaş, “Bizi zorlayan güneş ve toz. Gurbette memleketimizden uzakta çalışıyoruz. Bazen yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz. Tarlalarda çalışabilen çocuklar da var. İşverenler çocuklar tarlada çalıştığı zaman ‘bunlar büyüklerden daha iyi çalışıyor’ diyorlar ama iş para istemeye gelince, ‘bu çocuk, şu ihtiyar, o çalışmadı’ deyip çoğunun yevmiyesini vermeye yanaşmıyor” diye belirtti.
Bazı işverenlerin paralarını vermediği gibi kendilerini polis veya jandarmaya şikayet ettiğini de aktaran Kaş, geçtiğimiz günlerde yaşadıkları bir olayı şu sözlerle anlattı: “Geçenlerde başımıza böyle bir olay geldi. İşverenlerden biri paramızı isteyince, ‘burası bizim memleketimiz siz buraya gelmişsiniz bir de para istiyorsunuz’ dedi. Karşılık versek Sakarya’da olduğu gibi bize de saldıracaklar. Devletten güç alıyor olmalılar. Tek güvencemiz çevredeki Kürt köyleri. Ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyoruz.”
ANKARA