Metropoll Araştırma Şirketi ‘Türkiye’nin Nabzı’ isimli araştırmasının sonuçlarını açıklayarak, bugün referandum yapılması durumunda; AKP seçmeninin yüzde 13’ünün, MHP seçmeninin ise yüzde 41’inin ‘başkanlık’ sistemini istemediğini ortaya koydu
Metropoll’ün yayınladığı ‘Türkiye’nin Nabzı’ Haziran ayı araştırması; İstanbul’da 14 ilçede tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 14 – 15 Haziran tarihleri arasında toplam 1613 kişi ile yapıldı. Araştırma; 0.95 güven sınırları içinde +/- 2.44 hata payı ile yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleşti.
Metropoll’ün bu anketi 23 Haziran İstanbul seçimlerinin sonucunu oldukça isabetli tahmin etmişti. Ankete göre kararsız oylar dağıtıldığında CHP’li ‘millet ittifakı’ adayı Ekrem İmamoğlu’nun oyu yüzde 54.5, AKP’li ‘cumhur ittifakı’ adayı Binali Yıldırım’ın oyu ise yüzde 43.9 olarak görülüyordu. Gerçekleşen sonuç ise İmamoğlu lehine yüzde 54.21’e yüzde 44.99 oldu.
Anketin başkanlık sistemi ve parlamenter sistem konularındaki en önemli bulguları ise şöyle:
Bugün başkanlık referandumu yapılsa vatandaşların yüzde 58.6’sı parlamenter sistemi tercih ediyor. 16 Nisan 2017’de gerçekleşen başkanlık sistemine geçiş referandumunda halkın yüzde 51.41’i “Evet”, yüzde 48.59’u “Hayır” demişti. Bu da parlamenter sistem isteyenlerin oranının yüzde 48.59’dan yüzde 58.9’a yükseldiğine işaret ediyor.
AKP seçmeninin yüzde 13’ü, MHP seçmeninin yüzde 41’i ‘başkanlık sisteminin yararlı olmadığını’ düşünüyor.
“Referandumla gelen başkanlık sistemi sizce Türkiye için ne ölçüde yararlı oldu?” sorusuna halkın sadece yüzde 11.6’sı “Son derece yararlı oldu” yanıtını verdi. “Yararlı oldu” diyenlerin oranı yüzde 29.2, “Yararlı olmadı” diyenlerin oranı yüzde 23.1, “Hiç yararlı olmadı” diyenlerin oranı ise yüzde 27.6.
“Fikrim yok/cevap yok” diyen de yüzde 8.5’lik bir kesim var.
“Aynı referandum bugün yapılsa başkanlık sistemini mi yoksa parlamenter sistemi mi tercih edersiniz?” sorusuna halkın yüzde 58.6’sı ‘parlamenter sistem’ yanıtı verdi.
Başkanlık sistemini tercih edenlerin oranı ise yüzde 39.4’te kaldı. Yüzde 2 ise “Fikrim yok/cevap yok” yanıtını verdi.
Ankete göre en önemli iki sorun ekonomi ve işsizlik. Ekonomiyi en önemli sorun olarak görenlerin oranı yüzde 48.6, işsizliği en önemli sorun olarak görenlerin oranı yüzde 15.6.
HABER MERKEZİ