Döviz kurlarının artması ile kriz daha da etkili hissediliyor. Ankara’nın köklü Meşrutiyet Caddesi’nde bulunan esnafın yüzde 25’i kepenk kapattı
Ankara’da Ocak 2018 ile Ağustos 2020 dönemleri arasında açılan dükkanların yüzde 38’inin kapısına kilit vuruldu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun verilerine göre, salgında ilk vakanın tespit edildiği Mart ayından Haziran ayına kadar Ankara’da kapanan iş yeri sayısı bin 540. Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Bilgi Sistemi’nde yer alan verilere göre, iki buçuk yıl içinde 38 bin 375 esnafın tecili gerçekleştirilirken, 14 bin 138 esnaf ise kepenk kapattı. Ocak 2018-Ağustos 2020 dönemlerinde kapısına kilit vuran esnafın, açılanlara oranı yüzde 38 olarak gerçekleşti.
Bu verileri, Ankara’nın en köklü ve eski esnaflarının yer aldığı Meşruiyet Caddesi’nde yaşananlar doğruluyor. Keza, 750 metre uzunluğundaki yokuş yukarı caddeyi birkaç dakika yürüdüğümüzde, 60 işyerinin kapısında kiralık/satılık ilanı asılı olduğu sayılabiliyor.
Esnaf kepenk kapatıyor
MA’dan Emrullah Acar’a konuşan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Koçyiğitoğlu, salgın öncesi var olan ekonomik krizin salgınla birlikte arttığı ve dükkanlara kilit vurulduğunu söyledi. Koçyiğitoğlu, “Esnafların yüzde 25’i kepenk indirdi. Açık olan işletmeler de işlerinden çok memnun değiller, çünkü en iyi iş yapan işletme bile pandemi öncesinin yaklaşık yüzde 30 altında ciro yapıyor” diye konuştu.
Bir yıl önce her yer doluydu
31 yıldır esnaflık yaptığı caddede ilk defa bu böyle manzarayla karşı karşıya kaldığını belirten Koçyiğitoğlu, “Meşrutiyet Caddesi’nden bir yıl önce boş dükkan bulamazdık. Bir işyeri kapanacak ise bile yeni kiracıyla sözleşmesi yapılırdı. Dükkanın boşaltılacağı gün devir alınırdı. Hiçbir zaman bir dükkanda kiralık yazısı görmek mümkün değildi. Şimdi birçok ilan var” diye anlattı.
Ekonomi paketi yetmedi
Cadde esnafından Zeki Denk, “Şu anda iş yapamıyoruz. Normalde 10’da açmam gerekirken, ben 12’de açıyorum. Zor durumdayız. Ayrım yapmaksızın herkese eşit yardım edilmedi. Kredi almıştım, ödemesi geldi, kira, stopaj ayrı dertler, hepsi üst üste geliyor ama ödeyecek para yok. Çünkü satış yok. Esnaf olarak açıklanan ekonomik paketlerinden bize bir şey düşmedi” diye konuştu.
Denk, esnafın sorunlarının tespiti için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın uzmanları görevlendirmesi ve esnafın dertlerine çare olması gerektiğinin altını çizdi.
Kapatmayanlar da kapatmayı düşünüyor
Yaklaşık 9 aydır iş yapamadığını söyleyen Ferman Aktaş, kimi günlerde siftah yapmadan işyerini kapatıyor. Aktaş’ın iki gün sonra kredi borç ödemesi var. Bu durumun kendisini zorladığını anlatan Aktaş, “Param yok. Kredi ödeyemem. Borçlar ertelenmeli” dedi.
Aktaş, şöyle anlattı: “Dolar yükseliyor, bizi çok etkiliyor. Diş macunu ve fırçası satıyorum, ne zaman mal alsam, fiyatların artığını görüyorum. Daha önce 3 TL’ye aldığımız diş macunu, şu anda 8 TL oldu. Kime neyi, nasıl satacağız? Uzun zamandır caddede esnafım. İlk defa bu kadar dükkanın boş olduğunu görüyorum. İş yerleri kapanıyor ve yenileri açılamıyor. Önümüzü göremiyoruz. Her halde biz de kepenk indireceğiz.”
ANKARA