Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Merkez Bankası’nda TL olarak tutulan ‘yedek akçe’nin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenleme Meclis’e geliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TCMB’nin kanun gereği olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayırdığı rezervlerle ilgili Meclis’te bütçeye aktarılması talebiyle bir düzenleme geliyor. Bloomberg HT’ye konuşan iki kaynak, düzenlemenin Türk Ticaret Kanunu’na uygun olarak hazırlandığını ve bir kereye mahsus olmayacağını kaydetti.
‘Gayri resmi iflas’
Merkez Bankası, karının yüzde 20’sini Türk Lirası olarak yedek akçe hesabında tutuyordu. Düzenlemeye göre bu oran yüzde 6’ya inecek ve buna karşılık gelen tutar her yıl hazineye aktarılacak.
Söz konusu düzenlemede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu 60. maddenin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre mevcut maddenin bankanın yıllık safi karının yüzde 20’sinin yedek akçeye ayrıldığını belirten a fıkrası kaldırılıyor. Bununla birlikte ilgili maddeye “Son yıl karından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kara katılarak dağıtılabilir” ibaresinin eklenmesi öngörülüyor.
Dolar’ın tepkisi
Bu sabaha 5.77 civarında yatay seyirle başlayan dolar/TL, Merkez Bankası’nın ‘yedek akçesi’nin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenlemenin Meclis’e geldiği haberiyle yükselişe geçti. Kur 5.7911’e kadar yükseldi.
Ekonomistlerden tepki
Söz konusu düzenlemeye ilk tepki ekonomistlerden geldi. Ekonomistler Düzenlemeyi Maceracı ve kaynaklara el koyma olarak yorumladı.
Ekonomi yazarı Uğur Gürses ‘Seçimde kaybeden iktidarın ekonomik sorunları temelden çözmesi mümkün değil; tersine “maceracı” yollara kayacak. Merkez Bankası kaynaklarına el atmak gibi. İşte bu yüzden, sorunları çözmek yerine derinleştirecek bir kulvara giriyorlar’ derken, İktisatçı Mustafa Sönmez ise kararı ‘Merkez Bankası yedek akçesini Hazine’ye aktarma operasyonunu TBMM’ye getiriyorlar. Yedek akçe miktarı %20’den %6’ya indirilince, kâr miktarı, dolayısıyla Hazine’nin el koyacağı tutar artacak’ şeklinde yorumladı.