Faiz oranlarını düşürmesi ile AKP’nin istediği doğrultuda çalışma yaptığı eleştirilerinin hedefinde olan Merkez Bankası’nın yetkileri arttırıldı. Meclis Genel Kurulu’nda, BDDK’nin görev ve yetkilerinin MB’ye devredilmesi kararı alındı
Son süreçte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın her dediğini yapmasıyla gündemden düşmeyen Merkez Bankası’nın yetkileri arttırıldı. Meclis Genel Kurulu’nda önceki gün yapılan görüşmelerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) görev ve yetkileri Merkez Bankası’na devredildi.
Erdoğan’dan açıklama
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Temmuz ayında görevinden alınıp yerine Murta Uysal atanmıştı. Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından geçtiğimiz hafta itiraf niteliğinde bir açıklama yapan Erdoğan, “Merkez Bankası başkanını görevden alma yetkisini de aldık, laf dinlemiyordu. Yeni arkadaş ile devam ettik, dedik ki faiz oranlarını düşüreceğiz” dedi. Son süreçte yaşanan krize rağmen MB’nin ekonomiye dair “olumlu” açıklamaları tepki çekerken, önceki akşam Meclis Genel Kurulu’nda “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edildi.
BDDK’nin görevleri azaltıldı
Buna göre, BDDK’nin görev ve yetkilerinin Merkez Bankası’na devredilmesini teminen, ikincil düzenleme yapma yetkisi Merkez Bankası’na devredilecek. Teklifle, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları, BDDK tarafından katkı payı alınabilecek kuruluşlar arasından çıkarılıyor. Buna göre ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları, BDDK tarafından katkı payı alınabilecek kuruluşlar arasında yer almayacak. Yine teklifle ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kendi aralarındaki müşterek ihtiyaçlarının karşılanmasını, mesleki faaliyetlerinin kolaylaştırılmasını, mesleğin genel faaliyetlere uygun olarak gelişmesinin sağlanmasını, meslek mensuplarının birbirleriyle ve ödeme hizmeti kullanıcılarıyla olan ilişkilerinde dürüstlüğün ve güvenin hâkim kılınmasını, mesleki disiplin ile ahlakın korunmasını teminen oluşturulan ve üyeliğin zorunlu kılındığı Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği kurulacak.
‘Saray’a bağımlılık dış piyasada itibar kaybettiriyor’
Merkez Bankası’nın yetkileri arttırılırken, bankanın “bağımsızlığını” kaybetmisine yönelik eleştiriler de devam ediyor. Al Monitor’da köşesinde Merkez Bankası’nın durumunu ele alan ekonomist Mustafa Sönmez, bankanın çizdiği bağımlı görüntünün dış piyasada itibar kaybı yarattığını belirtti. Sönmez’in “Merkez Bankası’nda itibar kanaması” başlıklı yazısının bazı bölümleri şöyle: “Gerek para politikalarında gerekse döviz piyasalarına müdahalede Saray ne derse Merkez Bankası yönetimi onu yapıyor. Bu bağımlılık, özellikle dış piyasalarda bankanın itibarını hızla düşürüyor. Özerk olması beklenen Merkez Bankası’nın özellikle son iki yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müdahaleleri ile tamamen Saray’a bağlı bir kuruma dönüştürülmesi, önemli bir itibar kaybı olarak iç ve dış piyasalarda kayda geçiyor
Ama bu gizlenmeyen bağımlılık, Türkiye’ye yabancı sermaye girişini olumsuz etkiliyor. Bazı spekülatif kazançlar için gelmek isteyen yabancı yatırımcılar bile, karşılarında ne yapacağı öngörülemeyen, piyasa koşullarına uymayan, çeşitli arka kapı politikalarıyla dövizi de manipüle eden bir Merkez Bankası durduğu için gelmiyor, fırsat bulanlar da çıkıyorlar. Bu durumun, Türkiye’nin ekonomik krizden çıkışta ihtiyaç duyacağı dış rüzgârı iyice kestiğini ise Saray ya anlamıyor ya da anlamak işine gelmiyor.”
EKONOMİ SERVİSİ