Yeni dönemde Türkiye-Almanya ilişkileri nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Alman yetkililer siyasal dönüşümleri endişe ile izliyor
Berlin diplomasi kulislerinde Türkiye- Almanya ilişkilerinde “al-ver diplomasisinin” ağırlık kazanacağı, Erdoğan’ın “Yeni Türkiye’yi” inşa etme sürecindeki hamlelerinin de ilişkilerin geleceğini belirleyeceği konuşuluyor. Deutsche Welle’nin haberine göre Alman yetkililer, 24 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye’de istikrarsızlığa ve gerginliklere yol açabilecek gelişmelerin yaşanmamasından memnun olunduğunu ancak bunu izleyen siyasi dönüşüm hamlelerini endişeyle takip ediyor. Hükümet kaynakları, AB’den uzaklaşan Türkiye’ye yapıcı eleştirilerin süreceğini söylemekle birlikte geçmiş yıllardaki gerginliklerin tekrarlanmamasının öncelik olduğunu vurguladı.
Merkel kriz istemiyor
Almanya-Türkiye ilişkileri uzmanı Magdalena Kirchner, Başbakan Angela Merkel’in dış politikasında Türkiye ile ilişkilerin önem taşıdığını, bunda mülteci krizine çözüm çabalarının da rolü olduğunu söyledi. Uluslararası ilişkiler ve risk araştırma kuruluşu Conias’ın yöneticilerinden Kirchner, “Mülteci sorununun hem Almanya iç politikası hem de Avrupa politikalarının ana gündemini oluşturduğu bir süreçte, Almanya’nın Türkiye’ye yönelik pozisyonunu sertleştirmesi muhtemel görünmüyor. Türkiye, Angela Merkel’in mimarı olduğu geri kabul anlaşmaları stratejisinin önemli bir ayağını oluşturuyor” diye konuştu. Alman yetkililer, Türkiye ile gerginlik istenmese de yeni dönemde Türkiye ile işbirliğinin kolay olmayacağını vurguluyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni yönetim sistemiyle birlikte “yeni bir Türkiye inşa ettiği”, devletin yeniden yapılandırılması sürecinde güçler ayrılığı, yargı bağımsızlığı gibi konularda atılacak adımların da yakından izlendiği belirtiliyor. Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın Parlamenter Müsteşarı Oliver Wittke, Meclis’te yaptığı konuşmada, bu yeni politikanın ilk sinyallerini verdi. Türkiye’deki sistem değişikliğinin ne şekilde hayata geçirileceğinin yakından izleneceğini vurgulayan Wittke, bununla birlikte Ankara ile yapıcı işbirliği yürütülmesinin Almanya’nın çıkarına olduğunu söyledi.
Wittke, Türk tarafı ile ekonomi alanında işbirliğinin geliştirilmesi önündeki engellerin ele alınacağını, Türkiye’de hukuk devleti alanında yaşananların da bunun bir parçası olduğunun altını çizdi. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) Berlin Temsilcisi Alper Üçok, yaptığı değerlendirmede iki ülke arasındaki temasların yararlı olacağını söyledi. Avusturya’nın AB dönem başkanlığını Temmuz’da devralmasının ardından, Türkiye konularında yol alınması ihtimalinin zayıf olduğunu anımsatan Üçok, “Türkiye- Almanya arasında sonbaharda yapılacak ısınma turları sonunda, şayet Türkiye’de OHAL kalkar, yerine inşa edecek sistem OHAL ile benzeşmez ise, daha demokratik bir ülke yolunda adımlar atılırsa, Gümrük Birliği’nin modernizasyonunda olumlu bir gelişme yaşanabilir” dedi.
HABER MERKEZİ