Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi kayyımının Kırklareli’nin yollarını yaptığı Sayıştay raporuyla ortaya çıktı. Raporda, reklam ihalelerinin kanuna aykırı yapıldığı, taşınmazların ise protokolsüz tahsis edildiği belirtildi
Sayıştay, Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’nin kayyım yönetiminde olduğu 2023 yılına dair raporunu açıkladı. Raporda, dönemin kayyımı Vali Tuncay Akkoyun ve yönetiminin görev ve sorumluk alanında kanuna aykırı 8 işlem tespit edildi. Raporda, bunlar “görev ve sorumluluk alanı dışında harcama, yersiz tazminatlar ödenmesi, ilan ve reklam vergisinin düşük olması, protokol olmaksızın taşınmaz tahsisi, reklam ünitelerinin kira ve ihaleye verilmesinde hatalar yapılması, taşınmazların cins tahsislerinin yapılmaması, haczedilemeyen gelirlerin ayrı banka hesaplarında izlenmemesi, birim fiyat belirlenmesi nedeniyle revize fiyat uygulanmaması” olarak sıralandı.
Seçim öncesi bağışlar artmış!
Seçim öncesi belediyelere yapılan bağışlarda dikkat bir artışın göze çarptığı raporda, artışın nedeninin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İller Bankası, Dicle Kalkınma Ajansı ve Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın bazı projelere verdiği hibe destekleri olduğu belirtildi.
Sermaye gelirlerinde artışın olduğuna dikkat çekilen raporda, artışın nedeninin Nisêbîn (Nusaybin) ve Artuklu ilçelerinde satılan taşınmazlar olduğu belirtildi.
Kırklareli’nin yollarını yapmış
Raporda, “Kırklareli iline bağlı ilçe belediyeleri ile ‘Kardeş Kent’ statüsünde ve ‘Ortak Hizmet Protokolü’ kapsamında yol yapım işlerinin Mardin Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılandığı tespit edilmiştir” ifadesine yer verildi.
Kayyım yönetiminin Kırklareli’nde Demirköy İlçe Belediyesi’nin “yol yapım işi” için 2 milyon 250 bin TL, Kofçaz Belediyesi, “yol yapım işi” için 1 milyon 750 bin TL ödeme yaptığı rapora yansıdı.
Raporda yol yapım işlerinin Kanun’un 18’inci Maddesinde bahsedilen kültür, sanat ve spor gibi alanların dışında kaldığı için kardeş kentte yapılabilecek hizmetler kapsamında değerlendirilemeyeceği ifade edildi.
Taşınmazlar protokolsüz devredilmiş
Sayıştay raporunda belediyenin kamulaştırmasız el atmanın bir türü olan hukuki el atma nedeniyle belediyenin sıklıkla tazminat ödemeye mahkûm olduğu ifade edildi.
Raporda belediyeye ait taşınmazların gelişi güzel ve protokolsüz bir şekilde başka kurumlara devredildiğine de dikkat çekildi. Seçim öncesi kayyım yönetimindeki birçok belediyede taşınmazlar alelacele başka kurumlara devredilmişti.
Raporda reklam ihalelerinde de kanuna aykırılık tespit edildi. 3 yıldan sonra yeni fiyat belirlenmesi gerekirken 10 yıllık sözleşme yapıldığını, Kanun ve Yargıtay içtihatları çerçevesinde fiyatların her yıl yeniden tespit edilmesi gerektiği ifade edildi.
Haber: Ahmet Kanbal / MA