Bursa Karacabey’de dört köyün ortak merası için bir taş ocağı ve 3 ismi bilinmeyen kişilere imar barışı ile yapı kayıt belgesi verildiği ortaya çıktı. Bölgede hayvancılık her geçen gün geriliyor.
Türkiye’nin en önemli tarım ve mera alanlarına sahip Bursa’ya bağlı Karacabey’in Taşlık köylüsünün asırlardır kullandığı merasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kimler olduğu belirsiz kişilere “yapı kayıt belgesi” verildiği ortaya çıktı. Yaklaşık 400 dönümlük meranın bir kısmı ise taş ocağına verilmiş. Bu gelişmeyi ise CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ortaya çıkardı. Sarıbal yaptığı açıklamada, “2002’den beri TÜİK’in rakamlarına göre, 14.6 milyon hektar mera var ve ne bir metrekare artıyor, ne azalıyor. Ama Tarım ve Orman Bakanlığı 10.9 milyon hektar mera alanı olduğunu söylüyor” dedi.
Kamu kurumları suç işliyor
Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Karacabey ovasında; domates, karpuz, şekerpancarı, mısır, soğan gibi birçok ürün yetişirken aynı zamanda hayvancılığın da yoğun olarak yapılmakta olduğunu söyleyen Sarıbal, “Hangi ürün gelirse ,Karacabey’de olur. Karacabey’de elbette hayvancılık da yapılır. Hayvancılık için de meralar önemlidir. Mera yoksa ot yoktur, ot yoksa et yoktur, süt yoktur” dedi. Sarıbal, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Karacabey Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün suç işlediğini ifade etti.
Şikayetlere yanıt verilmiyor
Sarıbal açıklamasının devamında, “Yaptığımız araştırmada, bu işin üzerinde duran Kozahan diye bir emlak şirketi çıkıyor. Parsellerin kayıt belgesinde Kozahan yazmıyor. Sadece bu Kozahan yapı kayıt belgesi için devlete 546 TL para ödemiş. Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yüzyıllardır 3 köye ait bu mera alanında yapı kayıt belgesi veriyor. Bir mera alanına hangi yetkiyle yapı kayıt belgesi isteniyor? Daha önceden burasının kendisine ait olduğuna dair bir belgesinin olması gerekiyor. O zaman Büyükşehir Belediyesine şunu soruyoruz: Siz bu mera alanlarını zimmetinize aldınız mı? İki; bunları bu şirkete herhangi bir şekilde kiraladınız mı? Üç; kiraladığınız yerde yapı kayıtizni verdiniz mi? Dört; şu anda bunlar yok ise bu şirketlerin sahipleri köylüleri ‘burada hayvan otlatamazsınız, burayı kiraladım, bundan sonra burayı ben kullanacağım’ diye nasıl tehdit ediyor. Muhtar şikâyetçi, halk şikâyetçi. 600’ün üzerinde imza var. Bu imzalarla yaptıkları müracaatları var, ancak yanıt veren yok” diye belirtti.
BURSA