‘Başka bir üniversite mümkün’ sloganı ile kurulan Köstebek Akademi, sokaklarda, parklarda, atölyelerde eğitimlerini devam ettiriyor. Akademi bu yıl evrim, feminizm ve marksizm gibi konuları işleyecek
Sadiye Eser/İstanbul-MA
Bağımsız öğrenci hareketi Diren Üniversitesi bünyesindeki öğrenciler tarafından sermayenin talebiyle satılabilir bilgi üretmeye zorlanan üniversitelere karşı “Başka bir üniversite mümkün!” sloganıyla Köstebek Akademi kuruldu. 2014 yılında kurulan ve her yıl akademik yılın açılışı ile birlikte açılan akademi, geçtiğimiz hafta Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde yapılan etkinlik ile bu yılki açılışını gerçekleştirdi. Sabit bir mekanı olmayan akademide, dersler sokakta, parkta, atölyede veya bir kafe de yapılıyor. Akademide bu yıl “Evrim”, “Marksizm”, “Feminizm”, “Görsel sanatlar” gibi konu başlıkları işlenecek. Köstebek Akademi yürütücülerinden Şehriban Alkış ve BekirKaya akademilerine ilişkin bilgi verdi. Neden “Köstebek” sorusuna yanıt veren Alkış, “Köstebek, Marksist literatürde çok sık kullanılan bir metafor. Marx’ın, Louis Bonapart’ın 18. Brumaire’inde kullandığı bu metaforu kullanmak istedik. Oradan bir yol yaratarak gidecek bir yol oluşturur. Biz de öğrenciler olarak bu metaforu kullanmak istedik” diye belirtti.İhraç edilen öğretmenlerinden sonra üniversitelerin niteliksiz olmaya başladığını dile getiren Alkış, “Hocalarımızın yıllardır var olan bilgi birikimleri ve deneyimleri bir çırpıda yok edildi. Biz o birikimleri ve deneyimleri tekrar gün yüzüne çıkarmak, öğrencileriyle buluşturmak için bu akademiyi oluşturduk” ifadesinde bulundu. Alkış, akademik çalışmalarının şimdilik İstanbul’da gerçekleştirdiklerini paylaşarak, bundan sonra farklı kentlerde de çalışmalar yürütmeye gayret edeceklerini söyledi.
‘Akademi biat etmez’
Akademinin bir diğer kurucusu Kaya da, “Akademi biat etmez” şiarını hatırlatarak, üniversitelerin kapitalizme eleman sağlayan kurumlar olmasının yanı sıra toplumsal değişim ve mücadele dönemlerine yön veren kurumlar olduğuna dikkat çekti.Kaya, “Totaliter rejim ya da faşizm yükseldiği yerde özgür düşüncenin sıfırlandığını ve baskıcı ortamlarda o özgür üretimin, özgür tartışma alanının olmadığını görüyoruz. Bu yüzden akademi asla biat etmez diyoruz” dedi. Sabit bir mekanlarının olmadığını aktaranKaya, “Bundan kaynaklı biz akademiyi mekansızlaştırıp her yerde yapabiliyoruz. Parkta, sokakta, atölyede, kafede ders işleyebiliyoruz” diye ifade etti.Kaya son olarak, kendilerine ulaşmak isteyenlerin sosyal medya hesapları üzerinden ve Diren Üniversitesi’yle iletişime geçerek yapabileceklerini belirtti.