2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın Kürt çocukları için yeni bir asimilasyon süreci olduğunu belirten MED-DER yöneticisi Sedat Baran, tüm Kürtlere “dilini sahiplen” çağrısı yaptı.
Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER), 2019 -2020 Yeni Eğitim ve Öğretim yılına ilişkin Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında basın toplantısı düzenledi. MED-DER yöneticisi Sedat Baran, yeni eğitim yılının Kürt çocukları için bir asimilasyon süreci olduğunu söyledi. Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana devletin Kürtçeye dönük inkar ve asimilasyon dil politikasının günümüze kadar süregeldiğini belirten Baran, devam eden yasaklardan dolayı kamusal alanda Kürtçe’nin sadece konuşma dili ile sınırlı kaldığını kaydetti. Dil sorunun ulus devlet ile başladığını vurgulayan Baran, kuruluşunu diğer halkların inkarı üzerine inşa eden Türkiye devletinin asimilasyonist bir niteliğe sahip olan tek dillilik politikasının, devletin seçmiş olduğu resmi dilin dışındaki diğer dillerin kamusal hayattan çıkarılmasına ve yok olmasına neden olduğunu belirtti.
Dil, kullanılmadığı zaman yok olmaya mahkum
Dilin canlı bir varlık olduğunu ve kullanıldığı sürece gelişimini sürdürdüğü, kullanılmadığı zaman da yok olmaya mahkum olduğuna dikkat çeken Baran, bunun da Kürt kültürel değerlerin içselleştirilmeden ortadan kaybolmasına neden olduğunu kaydetti. Anadilde eğitimin pedagojik boyutuna değinen Baran, okul kapısında Kürtçe’yi bırakarak sınıfa giren öğrencinin evde de Türkçe’yi tercih etmesi ile oto asimilasyon sürecinin devreye girdiğini söyledi. Kürtçe’nin eğitim ile canlanıp, gelişeceğini ifade eden Baran, anadillerini MEB’in insafına bırakmayacaklarını, her bir evin eğitim yuvasına dönüştürülmesin gerektiğinin altını çizdi. Tüm Kürtleri siyasi görüş farklılıkların ayırt etmeksizin dillerini sahiplenmeye çağıran Baran, dilin geliştirilmesi ile ulusal birliğin motivasyonu noktasını önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi.
Kaynak: MA