HDP’nin anadilde eğitim hakkı için Meclis’e sunduğu kanun teklifi, ‘Türkçe’den başka hiçbir dilin öğretilemeyeceği’ gerekçesiyle işleme alınmadı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer’in Meclis’e sunduğu “Anadilde Eğitim Hakkına Dair Kanun Teklifi” işleme alınmadı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından yazılan gerekçede, Anayasa’nın 3’üncü maddesine (Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir) atıf yapılarak, bu maddenin değiştirilmesi ve değiştirilmesinin teklif edilmeyecek hükümler arasında yer aldığı belirtildi.
Gerekçede, Anayasa’nın 42’nci maddesinde yer alan “Türkçe’den başka hiçbir dilin, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına okutulamayacağı ve öğretilemeyeceği” hükmüne de vurgu yapılarak, kanun teklifinin Anayasa hükümleri çerçevesinde işleme alınmadığı belirtildi.
Anadil, uluslararası sözleşmelerde temel hak
Taşçıer, sunduğu kanun teklifinde, uluslararası insan hakları sözleşmelerine atıfta bulunarak, halkların kimliklerini anadilleri aracılığıyla sürdürme hakkının her şeyden önce anadilde eğitim yoluyla gerçekleşebileceği ifade belirtildi.
Kanun teklifinde Türkiye gibi üniter devlet yapısına sahip Fransa, İtalya, Finlandiya gibi birçok Avrupa ülkesinde başta anadilde eğitim hakkı olmak üzere birçok kültürel hakkın tanındığına dikkat çekildi.
Ayrıca, Irak Kürdistan Federal Bölgesi’nde Kürtçe ve Arapça resmi ve eğitim dili olarak kullanıldığı, diğer yandan İspanya, İsviçre, Kanada, Belçika, Çin, Hindistan, Afrika Cumhuriyeti dâhil birçok ülke, modern demokrasinin gereği olarak, bölgesel dillerin hâkim dilin etkisinde bırakmadan anadilde eğitim özerkliği tanındığı belirtildi ve anadilde eğitim hakkının tanınması ‘demokratik bir toplumun’ gereği olduğu vurgulandı.
ANKARA