AKP döneminde eğitim sistemi de bir türlü dikiş tutmuyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yeni sistemi açıkladı. Selçuk, binlerce akademisyen ve öğretmenin düşüncelerinden dolayı ihraç edildiği bir süreçte, “Eğitim ekonominin ve demokrasinin ayrılmaz bir paydasıdır” dedi.
Derslerde Türk Dili ile Din ve Ahlak dersi zorunlu tutulurken, anadilde eğitime yer verilmedi. Eğitime yapılan yatırım ise OECD ortalamasının altında kaldı. Bakan Selçuk, önceki gün düzenlediği ‘Ortaöğretim Tasarım Toplantısı’ ile yeni ortaöğretim modelinitanıttı. Millî Eğitim Bakanı Selçuk, “Böyle bir sistemi ortaya koyabilmek öğretmene bağlıdır. Öğretmen eğitimi hakkıyla yapmazsa böyle bir sistemi sürdürebilmek mümkün değil. Sınıfta öğretmen arkadaşlarmızı güçlendirmeden bu tasarımın hayata geçmesi mümkün değil” ifadesini kullandı.
Açıklamaya göre, yeni sistem Eylül 2020’den itibaren 9’uncu sınıflarda uygulanmaya başlayacak. Yıllara göre kademeli biçimde geçiş yapılacak yeni modelde, bütün öğrencilerin girdiği zorunlu ders anlamına gelen ortak ders sayıları da düştü. Yeni sisteme göre, 9’uncu sınıfta ortak ders sayısı 13’ten 6’ya, 10’uncu sınıfta 12’den 3’e, 11’nci sınıfta 8’den 3’e, 12’nci sınıfta ise 7’den 3’e indirildi. Bütün sınıflarda ortak olan ders sayısı 2 olurken, bu dersler Türk Dili ve Edebiyatı ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olarak belirlendi.
Eğitime yatırım OECD’nin yarısı
AKP’nin başarı elde etmek iddiasıyla bir kez daha değiştirdiği eğitim sistemine yapılan yatırımlara bakıldığında farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında, devletin eğitim kurumlarına öğrenci başına en az harcama yaptığı ülke Türkiye. 2015 yılında güncellenen verilere göre, Türkiye’de ilkokuldan üniversite düzeyine kadar öğrenci başına yapılan kamu harcamaları, 4 bin 652 dolar. Bu, 10 bin 391 dolar olan OECD ortalamasının yarısından az. Türkiye’de kadınlar erkeklere göre dezavantajlı konumda.
HABER MERKEZİ