Dünya Sağlık Örgütü’nden “salgın bitti” açıklamaları gelmedi, ancak Bilim Kurulu, kapalı yerlerde maske zorunluluğunu kaldırdı, sadece toplu taşıma ve sağlık kuruluşlarında maske uygulamasının süreceğini duyurdu. Uzmanlar, kararın erken olduğunu vurgulayarak ‘sürü bağışıklığı’ vurgusu yaptı
Bilim kurulu toplantısından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘müjdelediği’ gibi ‘salgını bitiren’ kararlar çıktı. Toplu taşıma araçları ve sağlık kuruluşları hariç tüm alanlarda maske zorunluluğu kalktı. Ancak uzmanlar bunun için erken olduğunu düşünüyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 26 Nisan’da yaptığı açıklamayla koronavirüs salgınında vaka sayısının azalması nedeniyle bazı esneklikler olduğunu açıkladı. Koca, sağlık kuruluşları ve toplu taşımalar dışında maske zorunluluğunun kalktığını ve vaka sayılarının 1000’in altına düşmesiyle birlikte maskenin tamamen kalkacağını açıkladı.
Bilim Kurulu olağanüstü bir durum olmadıkça düzenli toplantı yapmaya ihtiyaç kalmadığı de görüşüne vardı. Sağlık Bakanlığı, Salgın Yönetimi Eylem Planı çerçevesinde çalışmalarını sürdürecek.
Ancak koronavirüs salgını ciddiyetini hala koruyor. Nitetim Dünya Sağlık Örgütü (WHO) pandeminin bittiğini henüz ilan etmedi. Aksine uyarılarını sürdürüyor. Bazı ülkelerde test sayısı düşmesine rağmen martın ikinci haftasında 11 milyon kişi virüse yakalandı, 43 bin kişi öldü. Ocak ayından sonra ilk vaka artışıydı. Örgüte göre tablo, buzdağının görünen kısmı. Covid-19 enfeksiyonuna yol açan SARS CoV-2 virüsü halen öngörülemeyen viral evrime sahip. Örgüt ülkelere nüfuslarının yüzde 70’inin tam doz aşıyla aşılanmasını öneriyor. Türkiye’de tam doz yaptıranların oranı yüzde 30’larda.
‘Sürü bağışıklığı’ politikası
Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu başkanı ve Mersin Tabip Odası başkanı uzman doktor Nasır Nesanır, alınan kararların ‘sürü bağışıklığı’ (hastalığı geçirerek veya aşılanarak toplumun bağışıklık kazanması) uygulamasının devamı olduğunu söyledi.
Diken’den Mesude Erşan’ın haberine göre; Nesanır, Covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirenlerin aşısızlar olduğunu vurguladı.
Açık ya da yüksek tavanların olduğu, havalandırma sistemlerinin çalıştığı ortamlarda o andaki kalabalık ve hava akışı değerlendirilebilse maske takmadan belki dolaşmak mümkün. Ancak bu değerlendirmeyi ve ölçümü pratikte yapmak zor ve maliyetli. Nasır Nesanır, “Dolasıyla kapalı alanlarla çok kalabalık, omuz omuza insanların bulunduğu açık ortamlarda maske takılmalı” dedi.
‘Maske takılmaya devam edilmeli’
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahriye Oya İtil de, sadece toplu taşıma araçlarıyla sağlık kuruluşlarında maske takılmasının yeterli olmadığını söyledi: “Tüm kapalı alanlarda maske takılmasına devam edilmeliydi. Erken alınan bir karar. Açık havada maske takmak belki şart değil ama kapalı alanlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bizim önerimiz, kapalı mekânlarda herkesin maske takmaya devam etmesi. Yapılan test sayısı çok düşük, bu nedenle de vakalar düşük sayıda görünüyor. Gerçek hasta sayıları daha yüksek.”
HABER MERKEZİ