Maliye Bakanı Albayrak’ı da aşarak Erdoğan’ın isteğiyle faizleri sabitleyen Merkez Bankası’nın büyük bir hata yaptığını belirten uluslararası finans merkezleri, böylece Türkiye’nin IMF reçetelerine bir adım daha yaklaştığı uyarısını yaptı. En büyük sıkıntı bankacılık sisteminde
Büyük dış borçlar ve bütçe açıklarıyla yürürken uluslararası yatırımcılara da güven veremeyen Türkiye ekonomisi, dış basının tartışma konularından biri haline gelirken, böyle giderse TL’nin değer kaybının gitgide derinleşeceği belirtildi. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Merkez Bankası’nın kararının yatırımcıların endişelerinin artırdığını yazdı; yatırım kuruluşu Fidelity International’dan Paul Greer ise, ‘Hem büyük bir politika hatası, hem de kaçırılmış bir fırsat’ yorumu yaptı. Albayrak’ın “piyasalarla kavga etmeyeceğiz” sözlerinin hemen ardından gelen hamleyi yorumlayan Financial Times, birinci sayfasından yer verdiği haberde, “Bu kararın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomi üzerindeki kontrolünü gösterir nitelikte olduğunu” yazdı. Gazete, Erdoğan için, “Damadı Berat Albayrak’ı ekonominin başına getirme kararı piyasaları daha da şaşırtmıştı. Erdoğan’ın söylemi Türk Lirası’nın bu yıl yüzde 20’den fazla değer kaybetmesine, enflasyonun artmasına ve özel sektörün 300 milyar dolarlık dış borç yükü üzerindeki baskının artmasına katkıda bulundu” diye yazdı.
Büyük bir hata
Financial Times’a konuşan Fidelity International adlı yatırım kuruluşundan Portföy yöneticisi Paul Greer’e göre ise, “Merkez Bankası’nın kararı hem büyük bir politika hatası, hem de kaçırılmış bir fırsat.” Merkez Bankası’nın 24 Haziran seçimleri öncesi 3 kez faiz artırımına giderek güvenilirlik kazandığını belirten Greer, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak, Albayrak’ın, piyasaların yakından tanıdığı figürlerin yerine mevcut rolünü üstlenmesi, kayınpederinin alışılmışın dışındaki ekonomik görüşlerinin uygulayıcısı olacağına yönelik endişeleri de artırmış durumda.”
‘Erdoğan masal yazıyor’
Öte yandan, Die Welt gazetesi ekonomi editörü Holger Zschaepitz ise, Türk bankaları ve şirketlerinin bir yılda 182 milyar dolar dış borç ödemesi gerektiğini, bunu tek başına sağlamasının mümkün olmadığını söyledi. Türkiye’nin döviz rezervinin 97 milyar dolar azaldığını vurgulayan Alman ekonomist, “Erdoğan ‘evet bir hata yaptım’ demek yerine masal yazıyor” ifadelerini kullandı. DW Türkçe’ye konuşan Zschaepitz, Türkiye’nin IMF’den yardım isteme noktasına geldiğini kaydederek, “Ama Sayın Erdoğan bunu asla yapmayacaktır çünkü o çok gururlu” değerlendirmesini yaptı. Liranın değer kaybettiğini ifade eden gazeteci şunları söyledi: “Lira değer kaybetmeye devam ediyor. Enflasyon tırmanmaya devam edecek. Ve Türkiye’nin içine sürüklendiği bu sürece dur demek gerekecek. Lira değer kaybettikçe ve kredileri dolar üzerinden alan ancak gelirleri lira üzerinden şirketlerin maliyetleri hep daha da artacak. Bu durum, şirketler ve bankalar açısından sürdürülemez hale gelecek. Hiçbir ekonomi bankaların batışına göz yumamaz.”
Doların ateşi düşmüyor
Önceki günkü faiz kararı öncesinde 4.76 civarında hareket eden dolar 4.94’e kadar yükselirken, dün 4.86 civarında hareket etti. Merkez Bankası, önceki günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizini yüzde 17.75’te sabit tutma kararı almıştı. Yıllık enflasyonun yüzde 15’i aştığı dönemde Merkez’in faizi 100-125 baz puan artırması bekleniyordu.
2019’da dolar 6 lira olabilir
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’nin para politikasını öngörülenden daha hızlı sıkılaştırması halinde TL’nin sert şekilde değer kaybedeceğini belirterek, “Dolar/TL 2018 sonunda 5.5, 2019 sonunda 6 düzeyine çıkabilir” dedi. “Nicel Gevşemeden Nicel Sıkılaşmaya Stres Senaryosu: Türkiye” başlığıyla bir rapor yayımlayan Fitch, şirketlerin kredi notlarına en büyük tehdidi döviz cinsi borçlanmanın oluşturduğu belirtilerek, “Bu durum Türkiye merkezli şirketlerde yaygın… Stres senaryomuz önemli ihracatı bulunmayan perakende ve tüketici ürünleri şirketlerinin en kırılgan olduğunu ortaya koydu” denildi.
HABER MERKEZİ