Mardin’de eski kayyumun kilit isimlerinden ve belediyede 6 birimde sorumluluk yapan Zeyni Teker, Kamor Millet Bahçesi’ni önce kira sözleşmesiyle ardından ‘pazarlık usulü’ ile aynı şirkete verdi
Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde her gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor. Kayyımın Mustafa Yaman’ın kilit ismi Zeyni Teker hakkında, Mülkiye Müfettişleri tarafından hazırlanan inceleme raporu suç zinciri gibi.
Kayyım döneminde MARSU Yönetim Kurulu Üyesi, Kent AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Maarif Müfettişliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerini de yürütmüş olan Teker üstüne atılı suçlardan dolayı hala tutuklu
Usulsüz ihaleler
MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberine göre Teker’in ismi müfettişlerin hazırladığı raporda “rüşvet” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlamaları ile gündemde olan Kamor Millet Bahçesi’nin önce kira sözleşmesiyle ardından “pazarlık usulü” verilmesinin usulsüz olduğu tespitinde geçiyor. Raporda, “pazarlık usulü” ihale yapılmak suretiyle ihaleye başkalarının katılmasının engellenmesine dönük olduğu kaydedildi. İhale ile ilgili tespit edilen bedelin yasada yer alan usul ve esaslara ilişkin yapılmadığı belirtilen raporda “Tahmini bedel cetvelindeki firmalara ait olan tekliflerin Nasıroğlu Şirketi yetkilileri tarafından getirilip, yaklaşık maliyet komisyonuna verildiği ve ihalenin Nasıroğlu şirketine verilmesi yönünde Mardin Büyükşehir Belediyesi eski personeli Yunus Emre Akça (Kayyım Mustafa Yaman’ın yeğeni) tarafından ihale komisyonuna baskı yapıldığı” ifade edildi.
2 milyon lira kaybolmuş
Kamor Millet Bahçesi’nin işletmesinin bahsi geçen firmaya verilmesine rağmen birçok belgenin imzasız olduğu tespit edilen raporda, şirketin işletmeye 1 milyon 945 bin TL değerinde malzeme koyacağı ve işletmeden ayrıldıktan sonra malzemenin belediyede kalacağı yönünde bir sözleşme imzalandığı ancak sonrasında söz konusu sözleşmenin imzalanarak, bu maddenin gerekçesiz çıkarıldığı belirtildi. Bu şekilde belediyenin 1 milyon 945 bin TL kamu zararına uğratıldığı belirtilen raporda, işletmenin söz konusu firmaya 8 yıl 10 aylığına kiraya verildiğine dikkati çekildi. Sürenin çok uzun olmasına karşın belirlenen kira bedelinin de çok düşük olduğu vurgulanan raporda, belediyenin “8 ayrı emlakçıdan fiyat aldığı, piyasa araştırmasında işletmenin ortalama yıllık kira bedelinin 385 bin TL olarak belirlendiği” ifadelerine yer verildi. Buna rağmen işletmenin şirkete 90 bin TL bedelle kiraya verilerek, belediyenin yıllık 295 bin TL zarara uğratıldığı kaydedildi. Raporda söz konusu işletmenin kiralama bedelinin Bütçe Kanununda gösterilmemesi için de kira bedelinin Bütçe Kanununda bulunan 104 bin TL’lik parasal sınırın altında tutulduğu belirtildi.
Belediye personeli kira ödemesi yaptı
Raporda aynı zamanda söz konusu işletmenin kiraya verilmesinin ardından 2019 ile 2020 yılları arasında 90 bin TL olarak belirlenen kirayı dahi ödemediği, yapmış olduğu ödemenin sadece 19 bin 350 TL’den ibaret olduğu tespit edildi. Raporun devamında ödenen 19 bin 350 TL’nin 10 bin 450 TL’lik kısmının ise, belediye personeli olan M.İ.D. tarafından Kent AŞ.’nin hesabına yatırıldığına dikkati çekildi.
Talimat kayyumdan
Tüm suçlamalar karşısında Teker, Savcılık aşamasında verdiği ifadesinde kendisinin bilgisi olmadığını savunarak, yaptığı tüm işlemleri Kayyım Mustafa Yaman’ın talimatıyla yaptığını söyledi.
İçişleri Bakanlığı’nın hem kitapçık hazırlatıp hem de Meclis’te yaptığı konuşma ile övdüğü kayyumların adının skandallara karışması muhalefet tarafından eleştirilere neden oluyor. Geçtiğimiz gün kayyum yönetiminde Diyarbakır’da Sayıştay raporuna 11 milyon liralık usulsüzlük yansımıştı
MARDİN