Maraş Katliamı’nın 40. yıldönümünde Alevi örgütleri tarafından valiliğin yasak kararına rağmen anma düzenlendi. Anmada, katliamın aydınlatılmadığı vurgulanarak, ‘Yarayı kaşımayın’ diyen AKP’lilere yüzleşme çağrısı yapıldı
Maraş’ta 19-24 Aralık 1978 tarihleri arasında resmi rakamlara göre 111 kişinin katledildiği, 210 ev ve 70 iş yerinin yakıldığı katliamın 40. yıldönümü Alevi örgütleri öncülüğünde anma gerçekleştirildi. Valiliğin yasaklama kararına karşın o dönem hedef yapılan Yörük Selim Mahallesi’ndeki cem evi önünde toplanıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile ‘Maraş’ı Unutma Unutturma’ yazılı pankart cemevine asıldı. Anmaya katılanlar ‘Maraş’ı unutma unutturma’, ‘Katillerden hesap sorulacak’ sloganları attı. Burada düzenlenecek anma töreni öncesinde Cem Evini ve Yörükselim Mahallesi’ni ablukaya alan polis, kitleyi takip eden basın mensuplarının bir süre içeriye girmesine de engel oldu. Dış illerden Maraş’a gelmek isteyen yurttaşlar ise şehrin giriş noktalarında GBT taraması bahanesiyle uzun süre bekletildi. Türkiye ve Avrupa’dan çok sayıda Alevi örgütünün yanı sıra HDP Milletvekili Zeynel Özen, HDP MYK Üyesi Çilem Küçükkeleş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç ile katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları da anmada yer aldı.
‘Her sene anacağız’
Cem Evi dedesinin duası ve yaşamını yitirenlerin anısına sembolik olarak karanfil bırakılmasının ardından başlayan programda konuşan dede, “Her sene anmaya geldiğimiz zaman önümüze barikatlar koyuluyor. Ama biz can kırmaya can yakmaya gelmiyoruz. Kaybettiğimiz canları anmaya geliyoruz. Her yıl gelmeye devam edeceğiz” dedi.
‘Katliam yaşanmasın diye…’
Semah dönülmesinin ardından konuşan Avrupa Alevi Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, aradan geçen 40 yıla rağmen adaletin yerini bulmadığını söyledi. Katillerden hesap sorulmadığını söyleyen Mat, şöyle konuştu: “Bizler yarayı kaşımaya değil katliamların bir daha yaşanmaması için bir araya geliyoruz. Katliamları unutursak yeni katliamlara sebebiyet veririz. Yıllardır burada bu anma etkinlikleri neden yasaklanıyor? Neden bu konuda bu kadar çaba gösterilir. Biz buralara barışı sevgiyi kardeşliği getirmek için geliyoruz. 40 yıl önce Maraş Alevisizleştirilmek istenildi. Ancak bugün burada bir cem evi var. Yani Aleviler katliamlarla baskıyla özünden vazgeçmiyor.”
‘Alevilere bütçe yok’
Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat da 40 yıldan beridir Alevilerin yüreklerinin kan ağlandığını dile getirdi ve “Bu toprakların umuda, barışa, kardeşliğe ihtiyacı var” dedi. Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut ise “İnançlarımızla ilgili AİHM, Yargıtay ve Danıştay’ın verdiği kararlar uygulanmıyor. O zaman ortada bir kardeşlik kalmıyor. Diyanetin bu yılki bütçesi her sene olduğu gibi diğer bakanlıkların bütçesinde kat kat fazladır. Ancak bu bütçe teki bir kesime harcanıyor. Aleviler de bu ülkenin vatandaşı ancak bu bütçeden tek bir kuruş Alevilere harcanmıyor” ifadelerini kullandı. Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Doğan Demir, anmanın yasaklanmasına tepki gösterdiği konuşmasında, “Bu ülkeyi yönetenlerin elini vicdanına koyup bu katliamları gerçekleştirenlerden hesap sorması gerekiyor” dedi.
‘Yarayı biz mi açtık?’
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ise yasaklamalarla anmanın önüne geçilemeyeceğini vurguladı ve şöyle dedi: “Maraş’a nasıl gelmeyiz biliyor musunuz? Devlet katliamda tüm hayatını kaybeden ailelerden özür dilerse ve kayıp mezarlar bulunursa o zaman gelmeyiz. Yoksa asırlar boyunca gelmeye devam edeceğiz. Maraş’ın AKP’li vekilleri ‘Gelip yarayı kaşımasınlar’ demişler. İyi de biz mi bu yarayı açtık? Bu yarayı kapatmak Maraş halkının ve devletin görevidir. Maraş’ı unutmamak unutturmamak Alevi kurumlarının asli görevidir. Maraş, Aralık ayıyla hatırlanan bir soykırım değildir. Eylül ayından başlayarak anılmalıdır. Maraş bir günle anılamaz.”
Yüzleşme çağrısı
Anmada söz alan HDP milletvekili Zeynel Özen, 40 yıldan bu yana katliamın hesabının sorulmadığını, çözümün katliamla yüzleşmeden geçtiğini vurguladı. Özen, “Asıl failler yargılanmalıdır. Devlet görevini yapmalı ve katiller hesap sormalıdır. Kardeşlik edebiyatına son verip gerçek bir kardeşliği hayat geçirmelidir” dedi. CHP’li Sarıbal da yüzleşme çağrısı yaparak, “Bizim tek isteğimiz bu vahşi katliamı yapanlardan hesap sorulmasıdır. Biz barış diyoruz. Onlar savaş diyor. Çünkü onlar iktidarlarını çatışmayla yürütüyorlar” dedi. Anma konuşmaların ardından sona erdi.
MARAŞ/MA