Kürtlerin ittifakla Anadolu’nun kapılarını Türklere açmasının yıldönümü çelişkilerle karşılandı. AKP ve MHP ittifakının Kürt sorununda savaş politikalarına yönelerek Malazgirt ruhuna da saldırdığı yorumları yapılıyor
Kürt-Türt tarihinde kritik önemde olan Malazgirt Zaferi’nin yıldönümü kutlanıyor. 1071 yılında Muş Malazgirt’te bölgenin yerleşik halkı olan Kürtler ile Türkler arasında yapılan ittifak ve askeri işbirliği sonucu Bizans güçleri yenilgiye uğramıştı. Kürt-Türt ittifakı sonucu gerçekleşen zaferle Anadolu kapıları Türklere açılırken, Kürtler kendi bölgelerini kendileri yönetiyordu. Malazgirt ruhu olarak nitelendirilen Malazgirt Zaferi’nin, iktidar ve ortağı MHP tarafından sadece “Türklük” üzerinden kutlanması dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Malazgirt ruhundan bahsederken kendi hedeflerinden bahsetti. Tarihi ittifakın yıldönümde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AKP-MHP ittifakı, Kürt sorununda imha ve inkar politikası izlemekle suçlanıyor. Kürtlere karşı savaş ve baskı politikalarına yönelmekle eleştirilen Erdoğan- Bahçel ittifakının Malazgirt İttifakı’nı savunmak bir yana tam aksine Malazgirt ruhuna saldırdığı yorumları yapılıyor. AKP-MHP ittifakının Kürtleri hedef alarak Malazgirt ruhunu akamete uğratma politikası izlediği eleştirileri dikkat çekiyor.
Malazgirt ruhuna saldırı
Şaalı törenlerle bu yıl kutlanan Malazgirt Zaferi için iktidardan açıklamalar geliyor. İktidarın ayakta kalmak için milliyetçilik aracı olarak kullandığı ve tarihini çarpıttığı eleştirileri eşliğinde yapılan açıklamalarda Kürt vurgusunun olmaması dikkat çekti. Twitter hesabından Malazgirt Zaferi’nin yıldönümünde Sultan Alparslan yad eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malazgirt Zaferi’nin kazanılmasını mümkün kılan bu ruh ayakta oldukça ülkemizi 2023 hedeflerine, 2053 ve 2071 vizyonuna ulaşmaktan hiç kimse alıkoyamayacaktır” dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli birlikte Bitlis Ahlat ve Muş Malazgirt’teki törenlere katılırken, törende Kürtler yer almadı.
Kürtler sayesinde kazanıldı
Malazgirt Savaşı’nda Kürtler, 26 Ağustos 1071’de Bizans İmparatoru Romen Diyojen’in ordusunu yenen savaşta belirleyici rol oynadı. Selçuklu Hükümdarı Sultan Muhammed Alparslan’ın zafer kazanmasını sağlayan da bu oldu. Alparslan, savaş öncesi Kürtlerle kendi bölgelerini koruma ve kendilerini yönetme konusunda anlaşarak siyasi ve askeri ittifak yaptı. Bu ittifak, Türklere Anadolu’nun kapılarını açan zafere yol açtı.
Atatürk’süz TSK dönemi mi?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 30 Ağustosun yıldönümü nedeniyle yayınladığı videolarda Mustafa Kemal Atatürk’e yer almaması dikkat çekti. tepki üzerine TSK yetkilileri, Atatürk’le ilgili birçok görüntünün ikinci gün paylaşımlarında yeraldığını söyledi. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, “Atatürk’süz Büyük Zafer öyle mi? Aferin size” diyerek TSK’yi eleştirdi.
HABER MERKEZİ