Türkiye’nin dört bir yanını zehirleyen ‘atık yakma’ tesislerine biri daha ekleniyor
Malatya Yeşilyurt’taki II. OSB’nin arazisi üzerinde RDF Enerji Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından 15.785 MW kapasiteli “Arıtma Çamuru, Biyokütle ve Atık Yakma Tesisi” kurulma çalışmasının başladığı duyuruldu. Yakma tesisinde, OSB atık su arıtmasından çıkan arıtma çamurları, OSB’de faaliyet gösteren tüm fabrika ve/veya tesislerinden çıkan her nevi atık ve belediye atıklarından elde edilen Atıktan Türetilmiş Yakıt’ın (ATY) yakma sisteminde yakılarak elektrik enerjisi üretilmek isteniyor.
Her gün 1.374 ton atık yakılacak
Yakma Tesisi’nin kapasitesi ise 231.000 ton/yıl arıtma çamuru, 128.000 ton/yıl ATY ve 142.500 ton/yıl her türden atık olmak üzere toplam 501.500 ton/yıl olacak. Yılın her günü 1.374 ton zehirli atığın yakılacağı tesisle zaten giderek kirlenen, kent coğrafyasının dört bir yanı maden yağmasına uğratılan Malatya büyük bir kirliliğin ve yok oluşun girdabına itiliyor.
Yakmanın sonuçları ağır
İster evsel ister endüstriyel olsun çöpleri yakmanın çok tehlikeli, insan sağlığı, su temizliği, toprak ve hava kalitesi açısından telafisi mümkün olmayan sonuçları olacağını bilim insanları yüzlerce raporla kanıtlamış durumda. Yakma sonucu ortaya çıkacak baca gazı emisyonları içinde direkt kanserojen olan Dioksin ve Furan gibi atıklar ortaya çıkmaktadır. Uluslararası Kanser Araştırması Ajansı tarafından atıkların yakılması sonucu ortaya çıkan dioksin 1. grupta (İnsanlarda kansere neden olduğu ispatlanmış) gösterilmektedir. Bu konuda en geniş araştırmayı ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) yürütmüş ve bu araştırmanın taslağını 1994 yılında yayınlamıştır (USEPA 1994a). Araştırma sonuçlarına göre, dioksin kanser yapmasının yanında, sinir, bağışıklık ve üreme sistemlerine (sperm sayısında azalma dahil) zarar verebilmekte, doğmamış bebeklerde bozuk oluşumlara, sakatlıklara sebep olabilmekte, endokrin sistemini bozabilmekte ve daha birçok olumsuz etkiye neden oluyor.
EKOLOJİ SERVİSİ