Mahmur Kampı’na yönelik 8 aydır süren ambargo koronavirüs riskini büyütüyor. Belediye Başkanı Bedran Pirani, hastanede ilaç kalmadığını ve gıda eksikliği sorununun başladığını söyledi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel salgın ilan edilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının görüldüğü ülkelerden biri olan Irak’ta, 18 Mart itibariyle yaşamını yitirenlerin sayısı 11, vaka sayısı 154’e ulaştı. Virüse karşı kimi kentlerde sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ülkede, hemen hemen her gün yeni önlemler alındığına dair açıklamalar yapılıyor. Ancak, 8 ayı aşkın bir süredir ambargo altında tutulan Mahmur Kampı’na ilişkin bir adım atılmaması dikkat çekiyor.
İlaç sıkıntısı yaşıyor
Irak’ın Musul vilayetine bağlı olan kamp, 17 Temmuz 2019’da Hewlêr’de bulunan Türkiye Konsolosluğu’nda görevli 3 kişiye yönelik silahlı saldırıdan bu yana abluka altında tutuluyor. 1990’lı yıllarda sınır kentlerinden göç etmek zorunda kalan yaklaşık 12 bin Kürdün yaşadığı kampta, yurttaşlar hem sağlık hem de yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Koronavirüs salgınının her geçen gün ülke genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte tedirginliğin arttığı kampta, yetkililer ilaç sıkıntısı çektiklerini aktardı.
Federe Kürdistan yönetimi tarafından kampa ambargo uygulandığına değinen Mahmur Kampı Belediye Eşbaşkanı Bedran Pirani, “Hastanemizde ilaç kalmamış ve ilaç almak için sağlıkçılarımızın kamp dışına çıkmasına bile izin verilmiyor. Her geçen gün ambargoyu daha da sıkılaştırıyorlar” dedi.
Gıda sıkıntısı
Virüsün her geçen gün etkisini daha da arttırdığını belirten Pirani, “Son 15 gündür IKBY bu virüse karşı karar üstüne karar alıyor. Fakat bizim kampımız için herhangi bir adım atmıyorlar. Bizleri insan yerine koymuyorlar. 9 aydır ambargo altında olmamıza rağmen herhangi bir insani yardımda bulunmuyorlar. Bölgesel yönetim 3 gündür sokağa çıkma yasağı uygulamaya koydu. Yeme, içme ve ilaç noktasında sıkıntımız var” diye konuştu.
Kamp içinde henüz vaka yok
Ambargoya rağmen virüse karşı kendi imkanları dahilinde tedbirler aldıklarını kaydeden Pirani, kampta bulunan bütün kurum ve kuruluşların katılımıyla bir kriz merkezinin oluşturulduğunu söyledi. Kimi gerekçelerle kamp dışına çıkan ve tekrar geri dönen herkesin tedbir amaçlı karantinaya alındığını dile getiren Pirani, karantinaya alınanların 14 gün boyunca gözetim altında tutulduğunu ifade etti. Şimdiye kadar 40 kişinin gözetim altına alındığını söyleyen Pirani, kamp içinde herhangi bir vakanın olmadığını da ekledi.
Önlemler kapsamında okulların süresiz bir şekilde tatil edildiğini belirten Pirani, cami, kahvehane, oyun salonları ve benzeri toplu kullanım alanların da kapatıldığını ifade etti. Kamp içinde dezenfekte çalışmalarının başlatıldığın kaydeden Pirani, tek sıkıntılarının ilaç yetersizliği olduğunu vurguladı.
‘Ambargo kaldırılmalı’
Pirani, Birleşmiş Milletler (BM), Irak ve IKBY’ye, “Bu uygulanan ambargonun kaldırılması gerekiyor. Yeme, içme ve ilaç yardımlarını bekliyoruz. Uluslararası bütün kurumlara ve insan haklarını savunan kişilere çağrımız bir an önce kampımıza insani yardımları ulaştırsınlar” çağrısında bulundu.
Kaynak: MA