DBB Eşbaşkanı Mızraklı’ya “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Mahkeme, itirafçı Ayverdi’nin beyanlarını ‘samimi’ DTK faaliyetlerini ‘suç’ saydı
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Hicran Berna Ayverdi’nin ifadeleri doğrultusunda yerine kayyum atanarak tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’ya Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme gerekçeli kararında, Mızraklı’nın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri ve Sarmaşık Derneği üyeliğini “örgüt üyesi” olarak değerlendirdi.
Mezopotamya Ajansı’ndan Aydın Atay’ın haberine göre, itirafçı Hicran Berna Ayverdi’nin beyanlarına genişçe yer verilen gerekçeli kararda, “Ayverdi’nin özleri değişmeksizin beyanlarını tekrar ettiği, sanığa iftira atmasını gerektirir sebeplerin bulunmadığı, samimi şekilde pişmanlık duyduğu anlaşıldığı…” ifadelerine yer verildi. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Ayverdi’nin beyanlarına itibar eden mahkeme, Mızraklı avukatlarının, tanığın hazırlık aşamasında usulsüz dinlenildiği şeklindeki savunmalarına itibar edilmediğini, Mızraklı’nın savunmasını ise itibar edilen tanık beyanı karşısında suçtan kurtulmaya dönük olarak değerlendirildi.
DTK’yi gerekçe yaptı
Mahkeme, Mızraklı’nın sosyal medya paylaşımları, katıldığı toplantı ve gösteri yürüyüşleri, DTK ile ilgili elde edilen dokümanlar arasında delege, daimi meclis üyesi ve DTK’ye ait internet sitesinde, Sosyal Politikalar Komisyonuna bağlı olarak Emek-Göç ve Yoksulluk Komisyonu içerisinde adının geçtiği tespitlerine işaret etti. Mahkeme kararında, ‘DTK’nin örgütle amaç, yöntem ve yapısal açıdan bağlantılı olduğunu’ iddia ederek, DTK faaliyetlerinin siyasi faaliyet ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığını ileri sürdü. Ayrıca DTK binasına girip çıktığına dair tespitler de gerekçede yer aldı.
Mahkemenin gerekçeli kararında, aynı zamanda Mızraklı’nın KHK ile kapatılan yoksullukla mücadele derneği Sarmaşık Derneği’nin eski başkanı ve son yönetim kurulu üyesi olduğuna da yer verdi. Kararda, Mızraklı’nın “Çalıştığı hastanede kayıt dışı olarak çatışmada yaralı olarak getirilen örgüt militanını tedavi ettiği’ de iddia edilirken, ‘suçun işleniş şekli, suça katılma biçimi ile sanığın örgütsel yapı içerisindeki konumu ve yeri, etkinliği gözetilerek, bu kriterlerle orantılı olarak takdiren alt sınırdan uzaklaşılarak karar verildiği’ açıklandı.
DİYARBAKIR