HDP’li 3 eski vekil hakkında “askeri yasak bölgeye girdikleri” gerekçesiyle açılan dava, daha sonra “örgüte bilerek yardım etme” suçlanmasına dönüştürülünce mahkemeler arasında görevsizlik ve itiraz kargaşası ortaya çıktı. Ortada suç bulamayan Şırnak 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski vekillerinden Leyla Birlik, Ferhat Encu ve Mehmet Ali Aslan hakkında 21 Eylül 2015’te Şırnak-Uludere Karayolu Dağkonak köyü yol ayrımında yer alan askeri noktayı geçip, bölgede yürütülen askeri operasyona karşı başlatılan “canlı kalkan” eylemine öncülük ettikleri gerekçesiyle Şırnak Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.
Kontrol noktasından “askerin izniyle” operasyon bölgesine gitmelerine rağmen, bu üç isim hakkında “askeri yasak bölgeye girme” suçlamasıyla 2 ila 5 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, 14 Nisan 2017’de Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
6 duruşmadan sonra değişen karar
HDP’li 3 eski vekil hakkında 1 buçuk yıl süren ve 6 duruşması görülen davada, Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, suçun mahiyetini değiştiren bir karara imza attı. “Askeri yasak bölgeye girmek” suçlamasıyla açılan davaya dair görevsizlik kararı veren hakim, suçu “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” kapsamına alarak 3 eski vekil hakkındaki dosyayı Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
İtiraz reddedildi
Vekillerin avukatı Şivan Cemil Özen’in Asliye Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararına karşı Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz reddedilirken, Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi, görevsizlik kararı vererek dosyayı Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderdi.
Mahkeme: Ortada yardım yok
2. Ağır Ceza Mahkemesi, değerlendirmesinde Yargıtay’ın 11.11.1991 tarihli, esas 9-242, 305 sayılı kararı kapsamında “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmeye” yönelik, “her ne suretle olursa olsun örgütün hareketini kolaylaştıran ve yaşantısını sürdürmeye yarayan eylemler yardım kapsamında görülebilir” kriterine atıfta bulunarak, örgüte yardım etmeyi şu şekilde tarif etti: “Bu yardım örgüt mensuplarına yer temin etmek, bunların ihtiyaçlarını gidermek, evinde yemek yedirmek, yol göstermek, istihbari bilgi sağlamak, örgüte dürbün, yaşam malzemesi, giyim, mutfak tüpü, erzak vs. gibi şeklinde olması gerekmektedir.”
‘Hususlar dikkate alınmadan karar verilmiştir’
“Örgüte bilerek, isteyerek yardım etme” suç unsurunu, “Örgüte yardım suçunda örgüt yöneticileri veya diğer mensuplarının emir ya da talimatlarının olması gerekir” değerlendirmesinde bulunan Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi, karara ilişkin değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Yardım fiilini işleyen faillin örgüt hiyerarşik yapısına dahil olmaması, yardımda bulunduğu örgütün TCK’nin 314’üncü maddesi kapsamında silahlı terör örgütü olduğunu bilmesi, yardımın örgütün amacına hizmet eder nitelikte bulunması, yardım ettiği kişinin örgüt yöneticisi veya üyesi olması gerekirken; görevsizlik kararı veren Asliye Ceza Mahkemesi ile ve bu karara karşı itirazın reddine karar veren Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce bu yardım suçu için gerekli olan hususların hiç birisi dikkate alınmaksızın karar verilmiştir.”
‘Dayanaktan yoksun’
Sanıkların üzerine atılı “askeri yasak bölgeye girme” suçunun, “örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçuna dönüştürüldüğünü hatırlatan Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi, mahkemenin görevsizlik kararına ve görevsizlik kararına itirazı reddeden Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Örgüte yardım suçunun hiçbir unsurundan bahsedilmediği halde mahkemenin hukuki dayanaktan yoksun görevsizlik kararı vermesi ve kararı itirazın reddedilmesi mahkememizce anlaşılmamış olup dosya bu haliyle karşı görevsizlik kararı vermek gerekmiş ve görevli mahkemenin belirlenmesi için gerektiğinde kanun yolu değerlendirme formu düzenlemek suretiyle dosyanın ortak yetkili Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine karar vermek gerekmiş.”
‘Böyle bir suç yok’
Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın “askeri yasak bölgeye” girme kapsamında açıldığını, Şırnak Asliye Ceza Mahkemesinin “örgüte bilerek isteyerek yardım etme”den bahisle görevsizlik kararı vermişse de ortada böyle bir suçun bulunmadığını anlaşıldığını belirterek, görevsizlik kararı verdi.
Mahkeme, kararın kesinleşmesine müteakip dosyada görevli mahkemenin belirlenmesi için dosyayı Antep Bölge Adliye Mahkemesine gönderdi.
Kaynak: MA