Görevlerinden OHAL döneminde çıkarılıp, açtıkları işe iade davasını kazanan işçiler, YSK’nin atadığı AKP’li başkan ve yardımcısı tarafından işe geri alınmıyor.
Yerel seçimlerde Diyarbakır’ın merkez Bağlar Belediyesi’ni kazanan HDP’li eşbaşkan adayının KHK’li olması gerekçesiyle elinden alınan mazbatası, yüzde 25 oy oranı ile sanıktan ikinci çıkan AKP adayı Hüseyin Beyoğlu’na verilmişti. Başkanlık koltuğuna oturması sonrası tıpkı kendisi gibi “Yalar” olan soyadını değiştiren kardeşi Haşim Merdoğlu’nu ‘Başkan Yardımcısı’ olarak atamasıyla gündeme oturan Hüseyin Beyoğlu, OHAL döneminde haklarında açılan güvenlik soruşturmaları sonucu işlerine son verilen işçileri, açtıkları “işe iade” davalarını kazanmalarına rağmen işe almadı. Gerekçe olarak ise, mahkemenin kararına rağmen yine geçirdikleri güvenlik soruşturmaları gösterildi.
Gerekçe güvenlik soruşturması
Hükümetin, kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair getirdiği yasal düzenleme ile Diyarbakır’da kadroya geçiş için başvuran 822 kişiden 263’ünün başvurusu yapılan güvenlik soruşturmalarında “terör örgütüyle üyeliği, irtibatı, iltisakı” bulundukları öne sürülerek reddedildi ve bu kişilerin işlerine son verildi.
Çalıştıkları Bağlar Belediyesi’ndeki işlerine bu gerekçelerle son verilen Sinan Akbaş, Diyarbakır 2’nci; Muharrem Taş ise Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi’ne söz konusu işlemin iptali ve yoksun kaldıkları haklarının iadesini için idare aleyhine dava açtı.
Sinan Akbaş’ın davasında, mahkemeye savunma gönderen Diyarbakır Valiliği, Bağlar Belediyesi ve Bağlar Kaymakamlığı’nca yapılan işlemin yasalara uygun olduğunu savundu.
‘Delile değil kanaate varılması önemli’
Bağlar Kaymakamlığı da mahkemenin talebi üzerine gönderdiği yanıtta, “667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 4. maddesinde milli güvenliğe tehdit yapı ve oluşumlarla ilgili bağın kesin derecede ortaya konulmasının aranmadığını, üyelik ve mensubiyetin sorunlu olmadığını iltisak ve irtibatın olmasının yeterli olduğunu, bunun idarece değerlendirilerek varılacak kanaatin bir delile dayanma zorunluluğunun olmadığını” savundu.
Mahkeme işlemi iptal etti
Her iki başvuruyu karara bağlayan mahkemeler, yürütülen güvenlik soruşturmalarında şahıslarla ilgili hiçbir suça rastlanmadığı, suçun şahsiliği ilkesi gereğince yakınlarının görüş ve eylemlerinin gerekçe gösterilerek güvenlik soruşturmasının olumsuz olarak değerlendirilemeyeceği, milli güvenliğe tehdit oluşturan yapı ve oluşumlarla irtibatı ve iltisakının bulunduğunun hukuki olarak ortaya konulmadığını vurguladı.
Mahkemeler, sıraladığı nedenlerden dolayı güvenlik soruşturması gerekçesiyle yapılan işlemin hukuka uygunluğunun bulunmadığına karar verdi.
Yine mevzuat hükümleri dikkate alınarak işlemlerin yeniden değerlendirilmesi ve kadroya alınıp alınmayacaklarının yapılacak değerlendirme sonrası yeniden işlem tahsis edilmesine hükmedildi.
Emniyet olumsuz rapor verdi
Mahkemelerin bu yöndeki kararları yakın zamanda Bağlar Belediye Başkanlığı’na tebliğ edildi. Ancak Bağlar Belediyesi, yeniden güvenlik soruşturmasının yapılması için dosyayı Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdi. Emniyet Müdürlüğü, mahkemenin ‘hukuka aykırı’ dediği gerekçeler doğrultusunda güvenlik soruşturması yapılması talebine olumsuz yanıt verdi.
Başvurular reddedildi
Buna rağmen, Sinan Akbaş’ın yeniden işe aide başvurusunu Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Muharrem Taş’ın başvurusunu ise Başkan Yardımcısı olarak atadığı kardeşi Haşim Merdoğlu reddetti.
Soyadlarını mahkeme kararıyla değiştiren kardeşlerin ret kararından sonra hem Sinan Akbaş hem de Muharrem Taş’ın avukatı olan Mehdi Özdemir, kararların uygulanması için yeniden mahkemeye başvurdu.
HABER MERKEZİ