DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, çok sayıda DEM Parti belediye eşbaşkanına yurt dışı çıkış yasağı getirildiğini açıkladı
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkanı Mehmet Rüştü Tiryaki, kayyım atamalarına ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
Amed ve Mêrdîn yanı sıra Kurdistan kentlerinde çıkan yangınlarına işaret eden Tiryaki, yönettikleri belediyelerin ilk andan itibaren yangına müdahale ettiğini hatırlattı. Tiryaki, devlet yetkilerinin ise telefonlarına çıkmadıklarını ve yangına da müdahale etmedikleri bilgisini paylaştı.
Tiryaki, havadan da müdahalenin gerçekleşmediğini belirterek, “Gece gündüz SİHA’lar, uçaklar, helikopterler ile operasyonlar yapanlar ve bunu gururla anlatanlar mesele vatandaşın hayatı, hayvanların hayatı olunca yapmadılar” dedi.
2016 kayyımlarını hatırlattı
Kayyım atamalarına da değinen Tiryaki, “Türkiye’de seçme ve seçilme hakkı uzun süredir tehdit altındadır. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yürürlüğe konan ve anayasa açıkça aykırı olan KHK’lar ile belediye başkanlarımızın görevden uzaklaştırılmasının önü açılmıştı. Darbeyi Allah’ın lütfu olarak gören iktidar, bu KHK’ye dayanarak 2016’da yaklaşık 100 belediye başkan adayımızı görevden uzaklaştırıldı. Bu belediyeden uzaklaştırılan yerlerden Mardin, Diyarbakır ve Van gibi büyükşehirlerin ve yine Siirt, Hakkari, Ağrı gibi şehirlerin belediye başkanları da vardı. AKP o zaman eleştirilere şöyle bir yanıt veriyordur. ‘Bir olağanüstü hal var. Bu geçici bir tedbir’ diyordu. Ancak hiçbir belediye başkanımız göreve iade edilmedi” diye konuştu.
Göreve iade yerine belediye eşbaşkanlarının tutuklandığını ifade eden Tiryaki, “Mesele Kürt halkı olunca batıdan güçlü bir itiraz gelmedi. Bu da AKP’yi daha fazla heyecanlandırdı. Milyonluk şehirlerin iradesini gasp eden AKP, ülkenin batı yakısından itiraz çıkmamasından dolayı şu anda kayyımı siyaset biçimi dönüştürdü. 2019’da seçimlerinden sonra AKP bir kez daha seçilmiş eşbaşkanlarımızı görevden uzaklaştırdı. Belediyeler gasp edildi. Belediye Meclislerinin toplanmasına da izin verilmedi. Valiler ve Kaymakamlar, emirlerindeki birkaç memurla, Kürtlerin yoğun yaşadığı bu kentleri adeta sömürge valisi gibi yönetmeye başladılar. AKP’ye oy verenlerin bile ‘artık yeter’ dediği bir dönemde, 2024’te gasp siyasetine devam etti. Hakkari belediye eşbaşkanımızı görevden uzaklaştırarak, valiyi kayyım olarak görevlendirdi. Kürt halkının seçme ve seçilme üçüncü kez gasp edilmiş oldu. Kürde, her zaman olduğu gibi direnmek düştü” diye belirtti.
‘Bunun olağanüstü hal rejimi olduğu çok açık’
Kayyım atanan belediyelerin milyarlarca borç ile boğuştuğunu dile getiren Tiryaki, bu borçların yıllarca ödeyemeyeceğini söyledi. Tiryaki şu ifadeleri kullandı:
“Şirket olsaydı çoktan iflas etmişti. AKP için kötülüğün sınırı yok. Borç batağındaki belediye eşbaşkanları yurt dışına gitmesin, kaynak aramasın, uluslararası ilişki geliştirmesin, belediyeler arasında kardeşlik köprüsü kurmasın diye şimdiden çok sayıda belediye eşbaşkanımıza yurt dışına çıkış yasağı getirmiş. Bu bir mahkeme kararı da değil. Mahkeme herhangi bir belediye eşbaşkanımıza yurt dışına çıkış yasağı vermiş değil. İçişleri bakanlığı tamamen keyfi bir karar ile belediye eşbaşkanlarımızın yurt dışına çıkmasını yasaklamış vaziyette. Bunun olağanüstü hal rejimi olduğu çok açık. Bu uygulama bundan kaynaklanıyor. OHAL rejimi kalıcı biçimde sürüyor. Biz bakanlığın bu kararını reddediyoruz. Belediyelerimizi borç batağına sürüklediniz. Tasarruf adı altında iş yapmasına izin vermiyorsunuz. İller Bankası kayyım sırasında yapmadığı kesintileri şu an yapıyor. DEDAŞ kayyımdan tahsis edemediği faturaları bu gün belediyelerimizden tahsis etmeye çalışıyor. Halkımızı daha ne kadar cezalandırılacaksınız? Bırakın belediyelerimize kaynak yaratalım. Eğer siz ödemeyeceksiniz, hırsız kayyımlarınız borçlarını biz ödeyelim. Biz bunu yapabiliriz. Yeter ki bakanlık buna engel olmasın.”
‘Kayyımcı bir bakan olarak anılmak istemiyorsanız bir adım attın’
İçişleri Bakanlığı’na seslenen Tiryaki, eski bakan olan Süleyman Soylu’nun yeteri derece kötülük yaptığını söyledi. Tirkayi, “Aynı kötülükleri yapmayacağını inanıyoruz. Ya bunu yapmayarak saygı ile anılacaksınız ya da selefiniz gibi anılacaksınız. Kayyım atamasını durdurun, Hakkari belediye eşbaşkanımızı göreve iade edin. Getirdiğiniz yurt dışı yasaklarını ortadan kaldırın. Kayyımcı ve yasakçı bir bakan olarak anılmak istemiyorsanız bu konularda bir adım attın” ifadelerini kullandı.
9 belediye eşbaşkanının pasaportuna tedbir kararı
- Öte yandan pasaportuna tedbir kararı konulan 9 belediye eşbaşkanı olduğu öğrenildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün mahkeme kararı olmaksızın “genel güvenlik” gerekçesi talebi üzerine tedbir kararı konulduğu belirtildi. Karar, valilikler tarafından eşbaşkanlara bildirildi. Pasaportlarına tedbir kararı konulan eşbaşkanlar şöyle:
- Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak
- Pîran (Dicle) Belediye Eşbaşkanı Hacı Akengin
- Kayapınar (Peyas) Belediye Eşbaşkanı Berivan Gülşen Sincar
- Erxenî (Ergani) Belediye Eşbaşkanı Şiyar Güldiken
- Rezan (Bağlar) Belediye Eşbaşkanı Siraç Çelik
- Xana Axpar (Çınar) Belediye Eşbaşkanı Semra Akyüz
- Farqîn (Silvan) Belediye Eşbaşkanı Sevim Biçici
- Artuklu Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Amak
- Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız
Kaynak: MA