KPSS sınavında aldığı puanla 20 bin kişi arasında 56’ncı olan öğretmene “Cumhurbaşkanı’mızın dünya 5’ten büyüktür sözünden ne anlıyorsunuz” diye sorulmuş, alınan cevap beğenilmeyerek ataması yapılmamıştı. Yıldırım’ın açtığı davada mahkeme, yapılan işlemi “hukuka aykırı” buldu.
2016 yılından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) giren Dersimli S.Y., aldığı 87 puanla öğretmen olabilmek için Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınavına girdi. Bu sınavdan da 84 puan alarak, Türkiye genelinde sınava giren yaklaşık 20 bin kişi arasında 56’ncı olan S.Y., sözlü sınava girmeye hak kazandı.
23 Eylül 2016 günü ise, Mardin’de 10 No’lu Sözlü Sınav Komisyonu tarafından yapılan oturuma katılarak sınava tabi tutuldu.
Prosedür dışı soru
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan sözlü sınavda S.Y.’ye içerisinde soruların olduğu kapalı zarflardan çıkan iki soru yöneltildi. Bu sorulara yanıt vererek normal şartlarda süreci tamamlayan S.Y.’ye, bu kez komisyon başkanı tarafından “Cumhurbaşkanı’mızın dünya 5’ten büyüktür sözünden ne anlıyorsunuz?” şeklinde bir soru yöneltilir. S.Y., prosedür dışı yöneltilen bu soruya yanıt vermeme hakkı olmasına rağmen yine de yanıtlar.
Puanı düşürüldü, atanamadı
Sözlü sınavdan birkaç gün sonra sonuçlar açıklanır. S.Y., sonuçlara baktığında adeta şok olur. 84 olan ÖABT puanının komisyon tarafından 55’e düşürüldüğünü gören S.Y. atanamadı.
İtirazı reddedildi
Üzerindeki şoku atlatan S.Y., ilk iş olarak komisyonun kararına karşı itiraz başvurusunda bulundu. İtiraz dilekçesinde puanın neye göre 55’e düşürüldüğünün kendisine iletilmesini talep etti. Ancak yaptığı bu itiraz, puanını düşüren sözlü sınav komisyonu tarafından değerlendirilip, reddedildi.
Mardin Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı komisyon tarafından Yıldırım’ın itirazına dönük verilen yanıtta, “Duyuruda öngörülen usul ve takvim çerçevesinde itiraz dilekçeniz ilgili komisyonlarca değerlendirilmiş olup, yapılan değerlendirme sonucunda sözlü sınav sonucunuzu etkileyecek bir duruma rastlanmamıştır” denildi.
Yapılan itirazın reddedilmesi üzerine S.Y.’nin avukatı Selin Yıldırım, idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Mardin 2’nci İdare Mahkemesi’nde ilgili birim hakkında dava açtı. Ancak Mardin 2’nci İdare Mahkemesi, “sınavın MEB tarafından yapılmasından ötürü yetkili mahkemelerin Ankara İdare Mahkemeleri olduğu” gerekçesiyle yapılan başvuruyu Ankara İdare Mahkemesi’ne gönderdi.
Mahkeme hukuka aykırı buldu
Dosyanın gönderildiği Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi, 17 Ekim 2018’de davayı sonuca bağladı. Mahkeme verdiği kararında, 3 Ağustos 2016 tarih ve 29790 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin “Sözlü sınav komisyonunun oluşumu” başlıklı 9’uncu maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada Danıştay 12’nci Dairesi’nin 13 Nisan 2017 tarihinde verdiği kararı hatırlattı.
Mahkeme, “Bu durumda davacının başarısız sayıldığı sözlü sınavın dayanağı olan yönetmelik hükmünün yukarı da belirtilen Danıştay kararı ile hukuka aykırılığı tespit edilerek yürütmesinin durdurulduğu anlaşıldığından, söz konusu hukuka aykırı düzenlemelere dayanılarak yapılan sözlü sınav sonucunda davacı hakkında yapılan değerlendirme işleminde de hukuka uyarlık bulunmamaktadır” diyerek, emsal teşkil edecek bir karara imza attı.
Kaynak: MA/Yasin Kobulan