Önceki gün bir yandan muhalefetin zafer sarhoşluğu, diğer yandan Kürtlere saldırı sürerken, İstanbul’da mafya çetelerinin işlettiği gece kulübünde tadilat yapan 29 emekçi katledildi
Bütün Türkiye ve Kurdistan’ın seçim sonuçları ve iktidarın ayak oyunlarına, saldırılarına kilitlendiği 2 Nisan günü, işçi sınıfının tarihine kara bir gün olarak geçti. İstanbul Gayrettepe’de uzun süredir mafya çetelerinin hesaplaşma mekânı olan Masquerade Club isimli gece kulübünün kaçak olarak yapılan tadilatı sırasında çıkan yangında 29 emekçi yaşamını yitirdi. Sağcı basın sanal medyada uzun süre ‘gece kulübü’ haberi yaparak algı oluşturmaya çalışırken daha sonra ölenlerin işçiler olduğu ortaya çıktı; bu, maden göçüklerinden sonra Türkiye’de yaşanan en büyük işçi katliamlarından biri olarak tarihe geçti.
Tadilat açıklaması
Beşiktaş ilçesine bağlı Gayrettepe’de tadilat halindeki bir gece kulübünde çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Gayrettepe’de bir gece klübünün tadilatı sırasında çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısını 29 olarak açıkladı. İstanbul Valisi Davut Gül ise, “Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekân. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı” açıklamasında bulunmuştu. Bu arada Gül, gece kulübünün 1987’de aldığı bir ruhsatının olduğunu, 2018 yılında da ruhsatın yenilendiğini belirtti. İşletme ruhsatı ilk olarak 1987’de alınan, Discorium adıyla hizmet veren mekân, son yıllarda Masquared ismiyle işletiliyordu.
Kimlikleri belli oldu
Yangında hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. Çıkan yangında hayatını kaybeden bazı çalışanların kimliği belli oldu. Gece kulübünün DJ’yi Gökay Tevlek, tadilat işçisi Kadir Orhanoğlu, Emrah Demiroğlu, Alparslan Salih Derelioğlu, Ahmet Sever, asansör ustası Fahrettin Korkut, asansör ustası Musa Korkut, Özkan Baş, Gökhan Yıldırım, Sinan Yılmaz, Barış Güngör, Mehmet Okumuş, Aşçı Atanur Aladağ, kaynak ustası Yılmaz Kıhrı, kaynak ustası Akın Kıhrı, kaynak ustası Rıdvan Özyer, Muhammet Ali Yıldırım, Binali Çayır, Sinan Yılmaz, Mehmet Okumuş, Muhammet Ali Yıldırım, Adem Özçelik, Rıdvan Özyer, Şivan Bolu ölenler arasında.
Yangında ölen çalışanlardan Kadir Orhanoğlu’nun 2 çocuk babası olduğu öğrenilirken, Atanur Aladağ’ın aşçı olduğu belirtildi. Ayrıca baba oğul olan Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı’nın tadilatta kaynak ustası olarak çalıştığı belirtildi. Bekleyen aile yakınlarından bazıları sinir krizi geçirdi. Yangında hayatını kaybeden, Kadir Orhanoğlu, Alparslan Salih Derelioğlu, Ahmet Sever, Fahrettin Korkut, Musa Korkut, Gökhan Yıldırım, Sinan Yılmaz, Özkan Bar, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Mehmet Okumuş, Rıdvan Özyer, Muhammet Ali Yıldırım, Binali Çayır, Şivan Bolu ve Ahmet Uzun’un cenazeleri teslim alındı. Barış Güngör’ün cenazesi Batman’a götürülmek üzere yola çıkarıldı. Cenazesi alınanların sayısı 16’ya yükseldi.
Görgü tanıkları anlattı
Beşiktaş’ta 16 katlı binanın altındaki tadilat yapılan eğlence merkezinde çıkan ve 29 kişinin öldüğü yangının görgü tanığı esnaf Mehmet Cengiz, “İçeriye giren arkadaşları, itfaiye ekiplerini simsiyah çıkarken gördük. Gaz inanılmaz derecede yoğundu. Burada ciddi şekilde bir duman akışı vardı” dedi. Görgü tanıklarından Sema Soğancı ise “Deli gibi alevler vardı, ağlamaya başladım, sinirlerim bozuldu. Kimsenin bir şeyden haberi yok çünkü herkes bir yerlere koşturuyordu” diye konuştu.
Bir mafya klasiği
Yangının çıktığı Masquerade Club bölgede tipik bir mafya mekânı olarak biliniyor. Çevre sakinleri uzun süredir kulübün bulunduğu sokakta silah seslerinin eksik olmadığını, sürekli çatışmalar çıktığını anlatıyor.
Mekânın işletmeciliğini Şazi Şekergümüş ile Tarkan Ahmet Atabey isimli kişiler yapıyor. Şazi Şekergümüş’ün faciaya neden olan tadilatın görüntülerini ise sosyal medya hesabında paylaştığı anlaşıldı. Şazi Şekergümüş ile Tarkan Ahmet Atabey’in önceki gece bir arada oldukları, kulüpte yaptıkları tadilatın ise bir haftaya kadar sona ereceğini söyledikleri öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre mekânın işletmecisi olan Şazi Şekergümüş ile Tarkan Ahmet’in de geçmişte, çeşitli mekânların bodyguardlığını yaptığı öğrenildi. Şekergümüş, uzun yıllar İstanbul’daki Sortie, Sess, Biber, Anjelique, Masqurade, Albüm gibi büyük gece kulüplerinin ‘kapı güvenliği’nden sorumlu olarak biliniyor. ‘Kumkapı kabadayılığından’ yetiştiği söylenen Şekergümüş, şu anda Çeşme’ye de uzanan ünlü kulüplerin ortağı durumunda. Şekergümüş, Alaattin Çakıcı’nın üvey oğlu olarak bilinen Onur Özbizerdik’in, Beşiktaş Ulus’taki mekânı ile gündeme gelmişti. Olayla ilgili Şekergümüş’ün de aralarında olduğu 8 kişi gözaltına alınırken, bu kişilerin tamamının suç kaydı olduğu belirtildi.
‘Palalı Sabri’ye uzanan yol
Mekânın bir diğer işletmecisi Tarkan Ahmet Atabey ise, bir süre önce Ortaköy’de Glock marka silahların da kullanıldığı çatışma ile gündeme gelmişti. Anılan olay nedeni ile Atabey bir süre firari konumda kalmıştı. Söz konusu çatışma ise, geçen aylarda öldürülen Sabri Çelebi’nin Ortaköy’deki S Lounge isimli mekânın önünde meydana gelmişti. Anılan olayda Sabri Çelebi’nin kardeşi Mehmet Emin Çelebi’nin yanı sıra çalışanlar Hekim Yalçınkaya, Mikail Alpaydın ve Emre Avşar vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. 30. Yaş günü kutlamasında kendi gece kulübüne davet ettiği ünlü konuklarla adından bahsettiren Tarkan Ahmet, uzun süre adından söz ettirmişti.
Tadilat izni yok
Beşiktaş Belediyesi söz konusu tadilat için belediyeden ruhsat alınmadığını açıkladı. Beşiktaş Belediyesi’nin açıklamasında “Bahse konu olan işletme ilk olarak 1987 yılında ruhsatını almış olup, 2018 yılında ise devretmeye bağlı olarak ruhsatının yenilenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Ancak iddia edilen tadilat süreciyle ilgili belediyemize herhangi bir başvuru yapılmamış, izin alınmamış, bilgi verilmemiştir” denildi.
Kolonsuz bir kulüp
Yangından sonra Gazeteci Gökçe Çiçek Kösedağı, X hesabından Gayrettepe’deki yangınla ilgili dikkat çeken bir detay paylaştı. Kösedağı, paylaşımında “Yangın nedeniyle 29 kişinin öldüğü Masquerade adlı eğlence mekânını araştırırken dikkatimi çeken bir başka şey şu oldu. 1500 kişilik mekân, zemin kat ve bir tane kolon yok” ifadelerini kullandı.
Ruhsatı bile yanlış
Beşiktaş’ta, 29 kişinin hayatını kaybettiği ‘Masquerade’ isimli gece kulübünün bulunduğu binanın yöneticisi Şule Şakat, daha önce şikâyette bulunduklarını belirtirken “Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak gözüküyor. Üst pasajın olduğu yer fuaye, giriş kapısı olan yer çıkış, alttaki yer de tahliye yeri olarak yapılmış, ruhsatı öyle alınmış” dedi. Şule Şakat, “İçeride oksijen tüpünün patlamasıyla çıkan bir yangın. Ses nedeniyle izole edilmiş bir yerdi, herhalde bir patlama olması lazım, onun sonucunda oldu. Çıkışa çok yakın olması içeridekilerin de dumandan boğulduğunu düşünüyoruz. Yoğun bir duman altında kalmışlar. Biz yapıldığı günden beri istemiyoruz, şikâyette bulunduk. Eskiden ilk açıldığında tv stüdyosu olarak kullanılıyordu o zaman bir sıkıntı yoktu. Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak gözüküyor. Üst pasajın olduğu yer fuaye, giriş kapısı olan yer çıkış, alttaki yer de tahliye yeri olarak yapılmış, ruhsatı öyle alınmış” dedi.
HABER MERKEZİ