33 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Katliamı’nın 29’uncu yıl dönümü nedeniyle yaşamını yitirenler anıldı: Yananları yüreğimizin baş köşesine oturturken yakanları tarihin çöplüğüne gömeceğiz
Adıyaman Alevi Kurumları, 33 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Katliamı’nın 29’uncu yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenledi. Demokrasi Parkında yapılan anmaya Alevi kurumlarını temsilcilerinin yanı sıra siyasi parti ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Anmada katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. Anma katliamda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başladı. Anmada Çerağ uyandırıldı ve Semah döndürüldü.
Anma basın açıklaması ile devam etti. Açıklamada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Adıyaman Şubesi Başkanı Zülfikar Yılmaz, “2 Temmuz Madımak katliamının üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen, katliamın hesabı verilmemiş, arkasındaki gerçek sorumlular açığa çıkarılmamış, katliamda bizzat rol oynayan çoğu piyon bir grup hakkında göstermelik davalar açılsa da adalet yerine getirilmemiştir” dedi.
‘Zaman aşımı’
Katliama dair davanın zaman aşımına uğratılmak istendiğinde dikkati çeken Yılmaz, “Sivas Madımak Katliamı İnsanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz ve olamaz.Madımak Katliamı ile amaçlanan şey ve topluma verilmek istenen mesajın, sadece insanların yakılması,katledilmesi olmadığı bilinmelidir. Katledilen çocuklar buzdolabında saklanmış, Taybet Ana’nın cenazesi günlerce yerde kalmıştır. Ankara’da Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesinin mezardan çıkarılması adeta alkışlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Talepler
Yılmaz, devamında Alevi kurumların taleplerini şöyle sıraladı:
“Cem evlerimiz Alevilerin İbadethanesi olarak bir an önce kabul edilmeli ve Anayasal güvence altına alınmalıdır.
*Kapatılan ve Vakıflar aracılığı ile el konulan Dergâhlarımız gerçek sahibi olan biz Alevilere geri verilmelidir. Her türlü ayrımcılık son bulmalı ve kime karşı olursa olsun nefret söylemleri en ağır biçimde cezalandırılmalıdır. Alevi köylerine cami yapılmasından vaz geçilmeli, her türlü asimilasyon politikasına son verilmelidir.
*Alevilerin Kutsal Mekânlarına yapılmak istenen baraj, HES, maden ve taş ocağı projeleri derhal iptal edilmelidir. Zorunlu din dersleri, tüm eğitim kurumlarının her kademesinden kaldırılmalı, eğitimin içeriği bilimsel ve çağdaş normlara kavuşturulmalıdır.
*Alevi inancının asimilasyonu ve yaşamın her alanının gericileştirilmesinin kurumsal karşılığı olan, Laik ve demokratik Cumhuriyetin önündeki en büyük engel Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılıp, lav edilmelidir. Devlet, tarihimizle ve yaşatılan katliamlarla yüzleşmeli ve hesabını vermelidir. Madımak Oteli tartışmasız, Utanç Müzesi olmalıdır.”
Anma “Sivas’ı unutma unutturma”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” sloganları ile son buldu. Anmaya katılanlar yarın Sivas Madımak Otel önünde yapılacak katliamın anmasına katılmak için yola çıktı.
İstanbul
12 Mart Platformu da, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta yaşanan ve 35 kişinin hayatını kaybettiği Sivas Katliamı’nın 29’üncü yıldönümü dolayısıyla Gazi Cemevi önünde anma programı düzenledi. Siyasi parti ve Alevi örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı anmada “Sivas’ın Işığı Sönmeyecek! Unutma, Unutturma” pankartı açılarak , “Sivas’ı unutma, unutturma” ve “Sivas’ta düşene, dövüşene bin selam” sloganları atıldı.Anmada Ali Dursun “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiirini okurken, ezgiler söylenerek katliamda yaşamını yitirenler anıldı.
12 Mart Platformu adına basın açıklamasını okuyan Onur Narin, iktidarın korkularından kaynaklı katliamlara yöneldiğini belirtti. Narin, “Onlar özgür düşünceden, halkların ve farklı inançların kardeşliğinden korkmaktadırlar. 1993’ün 2 Temmuz’u, ırkçı, tekçi Türk-İslam sentezci faşist derin devletin de teşviki ve desteğiyle esas olarak Alevi inancına mensup aydınların konakladığı Madımak Otel’in benzin döküp yakıldığı gündür” dedi.
Yakanları tarihin çöplüğüne gömeceğiz
Faşist düzene baş kaldırmanın meşru olduğunu ifade eden Narin, halkların isyan bayrağını çekmesinin yakın olduğunu belirtti. Narin, “Sivas-Madımak katliamının 29’uncu yıl dönümünde ne katledilen aydın, yazar ve kadınlı erkekli halkın yiğit evlatlarını ne de o cehennem ateşini yaktırtan ve yakanları unutmayacağız. Yananları yüreğimizin baş köşesine oturturken yakanları tarihin çöplüğüne gömeceğiz” şeklinde konuştu.
Anma söylenen ezgiler eşliğinde son buldu.
HABER MERKEZİ