Son 5 yılda büyük bir hızla artan kaçak altın madenleri, Amazonların kalbinde bulunan Brezilya’nın son büyük izole kabilesi olan Yanomami’yi tehdit ediyor
Brezilya’da Amazonlar’da yaşayan ve dış dünyadan izole olan son büyük yerli kabile olan Yanomami kabilesi, yağmur ormanlarının kalbindeki kaçak altın madenleri nedeniyle tehlike altında.
Venezuela sınırında bulunan ve yaklaşık olarak Portekiz kadar büyüklüğe sahip olan koruma altındaki bölgede yaklaşık 27 bin yerli yaşıyor.
Bölgede bulunan değerli madenler, özellikle altın, nedeniyle yağmur ormanları ve yerliler büyük bir risk altında.
Reuters’ta yer alan habere göre, altın arayanlar son yıllarda hızla bölgeye akın ederek getirdikleri ölümcül hastalıklar ve nehre bıraktıkları zehirli atıklarla Amazonları yok etmeye başladılar.
Yok edilen bölgede yaşayan Yanomami kabilesinin yerlileri, bulundukları alanda yaklaşık 20 bin kaçak madencinin olduğunu ifade ederek, 2018 seçimlerinde başkan seçilen aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun ardından kaçak altın arama faaliyetlerinin daha da arttığını belirttiler.
Reuters elde ettiği uydu görüntüleriyle son 5 yılda bölgedeki kaçak altın arama faaliyetlerinin 20 kat arttığını yazdı. Haberde özellikle Uraricoera ve Mucajai Nehir’leri arasında altın arama falieyetlerinin arttığını, bu alanın da bin futbol sahasından daha büyük olduğu belirtildi.
Amazonlarda küçük ölçekli olmalarına rağmen çevreye büyük zararlar veren altın madenleri, altını ayrıştırmak için cıva kullanarak nehirleri ve toprağı geri dönüşü olmaksızın yok ediyor.
Zehirlenen nehirler balıklar yoluyla doğal gıda zincirini de etkileyerek tahribatı tüm bölgeye yayıyor.
2018 yılında yayınlanan bir raporda, Yanomami köylerinin yüzde 98’i cıvayla zehirlenen nehirlerden etkileniyor. Zehirlenen nehirler bölgede yaşayan yerlilerin organlarında tahribata neden olurken, çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
1970’lerde Brezilya’daki askeri hükümet Amazonların içinden geçen bir otoyol projesini hayata geçirerek, 2 Yanomami kabilesinin salgın hastalıklarla yok olmasına neden olmuştu.
Bölgede kaçak yollarla altın arayan madenciler de yerlilere başta sıtma olmak üzere birçok bulaşıcı hastalık getiriyor.
Ayrıca son süreçte tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını Yanomami kabileleri için de büyük bir tehdit. Yanomami yerlileri arasında şu ana kadar 160’dan fazla kişiye Covid-19 bulaşırken, 5 kişi yaşamını yitirdi.
Neredeyse ülkedeki tüm altın madenleri yerlilerin yaşadıkları bölgelerde bulunurken, altın Brezilya ekonomisinde büyük bir yere sahip. Ülkedeki altının büyük bir kısmı Hindistan’a ihraç ediliyor.
DIŞ HABERLER