Orman Kanunu yönetmeliğinde yapılan değişikliğe maden şirketlerinden itiraz geldi. Diğer yandan bazı hükümlerle Kürt coğrafyasında madencilik için devlete ödenen ücretler düşürüldü
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik’ geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle ‘verimli orman alanları’ da tanımlandı. Stratejik öneme haiz olmayan kalker, mermer gibi madencilik faaliyetlerine verimli ormanlarda izin verilmesine kısıtlama getirilirken maden şirketleri bulundukları bölgede lisanssız enerji üretim tesisleri kurulabilecek.
AMD’den itiraz
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile madencilik faaliyetlerinden alınacak bedeller düşürülürken diğer yandan Altın Madencileri Derneği (AMD) ormanlık alanlarda madencilik faaliyetinin kısıtlandığını iddia ederek tepki gösterdi. AMD Başkanı Hasan Yücel, ormanlık alanlarda madencilik faaliyetinin kısıtlanmasını da içeren yeni yönetmeliğe karşı çıkarak yeni yönetmeliğin sektörün fişini çektiğini’ iddia ederek ormanlık alanlarda madencilik yapılmasının imkansız hale getirildiğini belirtti.
Dünyada örneği yokmuş!
Yazılı açıklama yayınlayan Yücel, yeni yönetmeliğin, madenciliğin doğal yapısına aykırı birçok düzenlemeye yer verildiğini belirterek, “Madenciliğin nerede yapılacağına kanunlar karar veremez, bu bir doğa olayıdır. Çünkü madenler milyonlarca yılda oluşur. Madenler nerede ise orada çıkarılır, madenciliğin ölüm fermanı imzalanıyor” dedi. Yücel, yeni yönetmelikle rezerv alanlarına 150 hektar sınırının getirilmesinin de bilimsellikten uzak olduğunu ve bunun dünyada örneğinin bulunmadığını iddia etti.
Kürt coğrafyasında ücretler düştü
Diğer yandan yönetmelikte özellikle Kürt coğrafyasında madencilik ücretleri düşürüldü. Evrensel’e konuşan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Ormanlarda yapılacak madencilik izinlerinden izin bedeli ve ağaçlandırma bedeli adı altında ücretler alınmaktadır. Bu bedellerin hesaplanmasında ormanın kapalılık durumuna, madencilik faaliyetinin türüne madencilik faaliyetinin yapılacağı ile göre çeşitli katsayılar kullanılmaktadır. Yeni yönetmelikte Ankara gibi bazı gelişmiş iller ve Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki bazı iller için katsayılar düşürülmüştür. Bu katsayı değişiklikleri bu illerdeki madencilik faaliyetlerinden alınacak bedellerinin düşmesi anlamına gelmektedir” şeklinde konuşurken bu durum madenciliğin Kürt coğrafyasında yoğunlaştırılacağına işaret etmekte.
Lisansız enerji üretilebilecek
‘Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik’, devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine bedeli alınarak Bakanlıkça izin verilmesine ilişkin hükümleri kapsıyor. Yönetmelikle bu maddeye göre verilecek izinlere, rehabilite işlemlerine ve izinlerden tahsil edilecek bedellere ilişkin iş ve işlemler yeniden düzenlendi. Bu kapsamda madencilik faaliyetleri için zorunlu, ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini karşılamak üzere kurulan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız enerji üretim tesislerine izin verilebilecek.
EKOLOJİ SERVİSİ