İktidarın kanatları altında Türkiye coğrafyasını yerle bir eden maden şirketleri harekete geçti
AKP iktidarı bugüne kadar 2 milyon hektara yakın mera ve ormanlık alanı maden şirketlerine peşkeş çekerken, Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 60’ını maden sahaları olarak belirledi. Maden şirketlerine uyguladığı teşvikler ve vergisizlik sermayeye yetmedi-yetmiyor. AKP, madencilerden 2 yılı aşkın süre pandemi gerekçesiyle vergi bile alınmasını ortadan kaldırırken, şirketlerin halen orman katliam bedellerinin çok yüksek olduğunu iddia etmeleri doyumsuzluğun açık bir göstergesi.
16. maddeye dava açacaklar
Geçtiğimiz gün bir toplantıda konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Bizi orman idaresinin iki dudağının arasından çıkacak karara mahkûm eden, zaten herhangi bir ruhsat güvencesi olmayan ocaklarımızı daha da belirsiz hale getiren bu düzenlemenin bir an önce geri çekilmesini istiyoruz” dedi. Alimoğlu, Orman Kanunu’nun 16. maddesinin uygulanma yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ilgili itirazda bulunacaklarını ve Danıştay’a dava açacaklarını söyledi.
Para ödemek istemiyorlar
6831 Sayılı Orman Kanunu’nun Ek 16. Maddesi Anayasa’ya taban tabana zıt olmasına rağmen uygulanmaya devam ederken maden şirketleri yönetmelikle belirlenen ‘orman bedellerine’ karşı çıkıp bedel ödemek istememekte. Geçtiğimiz ay ‘Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik’ yayınlanmasına karşı çıkan maden şirketleri hiçbir orman bedeli ödemek istemiyor.
‘Kamu yararı’ ile yağma izni
İktidar tarafından açıklanan 2025-2027 Orta Vadeli Program’da, ‘kamu yararı’ ve ‘tek durak’ uygulamasının yanı sıra maden şirketlerinin birçok talebinin de yürürlüğe gireceğini ortaya koymuş olması şirketleri mutlu etti. Maden şirketlerinin Danıştay’a yapacakları başvuruda bu hazırlığı gerekçe göstermesi mümkünken, dava sürecinde yeni maden kanunun Meclis’e getirilerek madenciliğe ‘kamu yararı’ adı altında yağma izni verilmesi taleplerinin gerçekleşmesini sağlayacak nitelikte.
Maden kanunu Meclis’e geliyor
Maden şirketleri doğal ve arkeolojik SİT olan ve aynı zamanda tüm koruma bölgelerinin de madencilere tahsisini talep ederlerken ‘kamu yararı’ kılıfı katliamları kolaylaştıracak bir zırha dönüştürülecek. OVP 2024 yılı programında, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü iş birliği ile her bir maden grubunun özelliklerini ve ihtiyaçlarını gözetecek şekilde yeni bir maden kanunu hazırlanacaktır” ifadeleri Meclis’in açılmasıyla birlikte yeni maden kanununun AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmesi bekleniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ