Dersim’de birçok alanın maden sahasına dönüştürülmesi nedeniyle yurttaşlar tedirgin. Yurttaşlar, maden sahalarının açılması halinde bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklarını söylüyor
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 68 ilde bulunan yüzlerce bölgeye maden ruhsatı verilmesi için ihale süreci başlattı. Söz konusu bölgeler arasında Dersim’de 5 ilçenin içinde yer aldığı birçok alan, maden ruhsatları için 22 Eylül 2020’de ihaleye çıkarıldı.
Çemişgezek, Pertek, Ovacık, Hozat ve Pülümür ilçelerinin içinde yer aldığı alanlarda yapılması planlanan madencilik faaliyetlerinin hayata geçirilmesi halinde özellikle doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Ovacık ilçe kırsalında ciddi bir ekolojik yıkım yaşanılmasından endişe ediliyor. Munzur Havzası’nda binlerce hektarlık alanın maden sahası olarak belirlenmesine tepki gösteren Dersimliler, projenin hayata geçirilmesi halinde hem doğanın tahrip edileceğini hem de büyük göçlerin yaşanacağını düşünüyor. Dersim Haber’de yer alan habere göre, Dersim’in uzun zamandır baraj projeleriyle tahribata uğratıldığını belirten yurttaşlar, yakın zamanda maden projelerinin de hayata geçirilmesiyle birlikte bölgenin insansızlaşacağını düşünüyor. Nüfusunun büyük bölümünün tarım ve hayvancılık ile geçimini sağladığı Dersim’de maden sahalarının olduğu bölgede su kaynaklarının kirletilmesi ve Aleviler için kutsal sayılan ziyaretlerin de tahribata uğratılacağını düşünen yurttaşlar, maden projelerinin durdurulmasını istiyor. Köyleri maden sahası içinde bulunan yurttaşlar da maden sahalarının açılması halinde bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklarını ifade ediyor.
Dersim’de 11 bölgede maden sahası ilan edilmesi nedeniyle başta bölge halkı olmak üzere siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de tepki gösteriyor. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yiğit, “Bu ay içinde 11 bölgede maden sahası açılacak. Ovacık bölgesinin büyük bölümünde maden sahası olacak, bu maden projelerinin hayata geçirilmesi halinde buralarda hayat duracak. Biz dernekler olarak karar aldık, buraya madencileri bırakmayacağız, gerekirse öleceğiz ama Dersim’de maden çıkarmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.
Korunması gereken alanlar
Dersim’de uzun yıllardan beri baraj ve maden projelerine karşı hukuk mücadelesini yürüten Avukat Barış Yıldırım, maden sahalarının bulunduğu alanların ekolojik olarak korunması gereken sahalar olduğunu ve bu anlamda gerekli mücadeleyi vereceklerini söyledi. Yıldırım, “İlimiz sınırları içerisinde 5 ilçede toplam 11 saha, 4. grup ve ikinci grup maden ruhsatları için ihaleye çıkarıldı. İlimiz flora ve fauna açısından eşsiz örneklere ve çeşitliliğe sahip, yakın zamanda ilimizde yapılan Ubenis kapsamında yapılan ve elde edilen verilere göre bölgemizde 2 bine yakın flora türleri saptanmış, bunların yüzde 20’si endemik olarak saptanmıştır.” Bölgede maden projelerinin büyük yıkım yaratacağını söyleyen Yıldırım, “Maden projesinin hayata geçirilmesi halinde yer altı su kaynaklarının geri dönüşümsüz olarak zarar göreceği, bunun gerek insan sağlığına gerek yaban hayatı flora ve faunasına geri dönüşümü olmayacak menfi etkiler üreteceği belirtilmişti. Maden ruhsatlarına ait sahalara baktığımızda hepsi ekolojik öneme sahip alanlar. Bu bölgelerde yöre insanı geçimini genel olarak arıcılık ve hayvancılıktan temin ediyor. Bu bölgelerde maden sahaları hayata geçirilirse oradaki flora yapısı bozulur ve arıcılık bundan olumsuz etkilenir” dedi. Yıldırım maden projelerinin hayata geçirilmemesi için mücadele edeceklerini söyledi.
DERSİM