Kadıköy’de Bingöl’de yapılan maden ocağı için Peri Vadi Platformu tarafından eylem gerçekleşti. Eylemde, maden ocağının yaratacağı tahribata dikkat çekilerek, ‘Derhal iptal edilmeli’ denildi
Bingöl’de yapılan madenciliği karşı Kadıköy’de açıklama yapan Peri Vadi Platformu maden projesinin derhal iptal edilmesi talebini dile getirdi.
Peri Vadi Platformu Bingöl’de yapılan madenciliği karşı Kadıköy’de açıklama yaptı.
Bingöl İli, Kiğı ve Adaklı İlçelerinde bulunan Eskikavak, Cevizli, Aysaklı, İlbey, Maltepe Köyleri ve Mezraları yine Mirzîkan, Mexsîkan, Suznut, Kûsmur, Şorîk ve Bırîkan Mezralarını kapsayan 464.149 hektarlık alanda, Bingöl Metal Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından yürütülmesi planlanan Kurşun-Çinko-Gümüş Kompleks Cevher Maden Ocağı projesi için, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında ÇED olumlu kararı verildi. ÇED olumlu kararının hukuka aykırı olduğunu belirten Peri Vadi Platformu kararda kamu yararı bulunmadığını vurguladı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili birimince proje alanının yerinde yeterince incelenmediğinin, proje sahasının Havza Planın da henüz yapılmadığı belirtilen açıklamada “ÇED Raporunun Kapsam ve özel formatının belirlenmesinden önce, halkı proje hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere yapılan toplantı zorunlu olduğu halde, sadece göstermelik bir toplantı düzenlenmiş, yöre halkının katılımının sağlanması için gerekli duyurular yapılmamış ve adil bir bilgilendirme süreci söz konusu olmamıştır.” denildi.
Açıklama şöyle devam etti:
“Havzada endemik flora ve fauna türleri bulunmaktadır. Alanda araştırma ve inceleme yapıldığında bahsi geçen türler tespit altına alınabilecektir. Havzada Yaban Keçisi türleri, Keklik, Vaşak, Bozayı, Kurt gibi nadir fauna türleri bulunmaktadır. Bahsi geçen fauna türleri ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi) kapsamında koruma altındadır. ÇED OLUMLU kararı verilirken SAĞLIK KORUMA BANDI zorunluluğu nazara alınmamıştır. Umumi Hıfzısıhha Kanunu, Gayri Sıhhi Müesseseler Mevzuatı normları ihlal edilmiştir. Zira, yerleşim yeri içerisinde madencilik projelerine izin verilmemektedir. Proje sebebiyle içme ve kullanma suyu olarak yararlanılan kaynaklar, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne aykırı şekilde kirlenecektir. Proje alanı Perisuyu havzasında bulunmakta olup anılan havza Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı içerisinde bulunmaktadır. Malatya Elazığ Bingöl Tunceli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre proje sahası “Orman Alanı”, “Tarım Arazisi”, “Çayır-Mera” “Ekolojik Öneme Sahip Alan” ve “Kayalık-Taşlık Alan Ve Kumul Alan” bölgesidir. Bu bakımdan proje Çevre Düzeni Planı’na aykırıdır. Bingöl İli’nin Karasal ve İç Su Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında belirlenen “Özellikli Alan-Yaban Hayatı Sahası” proje alanına kuş uçuşu 50 m mesafede yer almaktadır. Proje tespitli yaban hayatı sahasına ağır ekolojik zararlar verecektir. Proje sahasında arıcılık faaliyeti yürütülmekte olup projenin yürütülmesi halinde anılan faaliyet yok olacaktır. Açıkladığımız gerekçelerle maden projesinin derhâl iptal edilmesi gerekmektedir.”
Kaynak:Evrensel