Maden arama ve işletme ihale süreci 10 Ekim günü başlayacak. Son açıklanan ihale duyurusunda Kürt coğrafyasında 11 il yer alırken, bu illerde toplam 65 bin hektar doğal alan maden yağmasına açılacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 56 ilin 285 noktasında 169 bin hektar büyüklüğünde orman, mera ve tarım alanlarını kapsayan maden arama ve işletme ihale süreci 10 Ekim günü başlayacak. İhale edilecek ruhsatların 168’i ağırlıklı olarak metalik ürünlerden oluşuyor. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel yaptığı açıklamada, “Planlı bir madencilik politikasına sahip değiliz. Kamusal denetimde de yaşanan sorunlar nedeniyle madencilik bu koşullarda yürüyor ve haklı olarak yurttaşların tepkisine yol açıyor” dedi.
Kamu yararı dikkate alınmıyor
MAPEG tarafından ihale edilecek ruhsatların 168’i altın, gümüş, bakır ve kurşun gibi ağırlıklı metalik ürünlerden oluşuyor. Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, “Madenciliğin kamu yararı dikkate alınarak, doğayı ve çevreyi koruyarak yapılması gerekiyor. Enerji Bakanlığı’nın gerekli çalışmaları öncesinde yapması gerekiyor. Kısıtlı alanların önceden belirlenmesi ve ruhsat verilmemesi lazım. Kamusal denetimde de yaşanan sorunlar nedeniyle madencilik bu koşullarda yürüyor ve haklı olarak yurttaşların tepkisine yol açıyor” diye belirtti.
11 ilde 65 bin hektar
Son açıklanan ihale duyurusunda doğu ve güneydoğu olarak işaretlenen Kürt coğrafyasında 11 il yer alırken, bu illerde toplam 65 bin hektar doğal alan maden yağmasına açılacak. Bu iller içinde Sivas ve Erzurum başı çekiyor. Erzurum 14 bin 810 hektar, Sivas 14 bin 785 hektar. Diğer yandan Kayseri ve Hatay il coğrafyaları için çıkılan ihale ölçeği de dikkat çekici. Hatay Merkez ile Dörtyol, Hassa ve Yayladağı coğrafyasında 6 bin 715 hektar doğal alan sermaye yağmasına sokulacak. Bir diğer dikkat çekici il ise Kayseri. Kayseri Merkez ile Yeşilhisar, Yaylalı, Tomanza, Pınarbaşı ve Özvatan ilçe coğrafyasında toplam 9 bin 380 hektar doğal alan da yağmalanmak isteniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ