Özel savaş politikalarının hedefinde olan Şırnak’ta, fuhuş ve madde bağımlılığı oranında ciddi artış yaşanıyor. Cizre’de 13 yaşında madde bağımlılığına sürüklenen 18 yaşındaki H.T., tedavi olmak istediğini belirtti. Anne Z.T. ise, Oğlumun ölmesini istemiyorum” dedi
AKP’nin yeniden savaş politikalarına döndüğü 2015 yılında, sokağa çıkma yasaklarıyla abluka altına alınan bölge kentlerinde, bu kez gençler madde bağımlılığı ve fuhuş tuzağına çekiliyor. Özel savaş politikalarının hedefinde olan Şırnak’ta, fuhuş ve madde bağımlılığı oranında ciddi artış yaşanıyor. Silopi Belediyesi’nin Ekim 2021’de ilçenin 11 mahallesinde bin 1 kişiyle yüz yüze yaptığı ankete göre, madde bağımlılığı oranı yüzde 95 olarak saptandı. Araştırmaya göre, kentte son yıllarda madde kullanımı yüzde 30 oranında arttı. Mezopotamya Ajansı’ndan Zeynep Durgut’un haberine göre, madde bağımlılığı ve fuhuş bataklığına sürüklenenlerin büyük bir bölümü ise sokağa çıkma yasakları sırasında devlet saldırıları sonucu yaşamını yitirenlerin yakınları olması dikkat çekiyor.
13 yaşında uyuşturucu bataklığına sürüklendi
IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarında ağabeyi yaşamını yitiren, Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında keskin nişancıların açtığı ateş sonucu babası katledilen 18 yaşındaki H.T., 13 yaşında uyuşturucu bataklığına sürüklendi. Cizre’de annesiyle birlikte yaşayan H.T., hem yaşadığı travmalar hem de kentteki özel savaş politikaları karşısında çocuk yaşta sürüklendiği madde bağımlılığından kurtulmak için tedavi olmak istiyor.
‘Bırakmak istiyorum’
Yaşadıklarını anlatan H.T., madde bağımlılığına sürüklenmesiyle hayatının alt üst olduğunu söyledi. Yaşadığı pişmanlığı dile getiren H.T., artık tedavi olmak istediğini söyledi. H.T., “5 yıl önce uyuşturucu kullanmaya başladım. Daha önce tedavi için Diyarbakır’a gittim ama boş… Daha önce bırakmak için hiçbir çabam olmadı ya da ‘bırakacağım’ diye karar almadım. Ama şimdi bırakmak istiyorum. Uyuşturucu kullanmadan önce evin geçimini sağlamak için çalışıyordum. Sabah işe gidiyordum, sonra da arkadaşlarımla oyun oynardım. Ama şimdi bunları yapamıyorum” diye belirtti. Kendisiyle birlikte çevresinde onlarca gencin de madde bağımlılığına sürüklendiğini söyleyen H.T., “Madde kullanmaya başladıktan sonra hayatım hiç 13 yaşındaki gibi olmadı. Ben bundan kurtulmak istiyorum. Çok kötü bir şey. Artık aileme yardımcı olmak istiyorum” dedi.
Destek çağrısı
H.T.’nin annesi Z.T. oğlunun tedavi olması için dayanışma talebinde bulunarak, “Oğlum madde bağımlısı. Maddi durumum olmadığı için tedaviye götüremiyorum. Daha çok genç. Madde bağımlısı olmadan önce iyiydi. 5 tane çocuğum daha var. Oğlumun tedavi edilip uyuşturucudan kurtulmasını istiyorum. Çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz” ifadelerinde bulundu. Eşinin sokağa çıkma yasağı sırasında evinin yakınında katledildiğini anımsatan Z.T., “Çocuğumu bu halde nasıl bırakırım. Oğlum madde bağımlısı olduğu için kimse bize sahip çıkmıyor ve destek vermiyor. Oğlumun tedavi görüp bu durumdan kurtulmasını istiyorum. Oğlumun tedavi olması için iki defa Diyarbakır’a, bir defa da Hatay’a götürdük ve bir buçuk ay tedavi gördü” diye anlattı.
‘Oğlumun ölmesini istemiyorum’
Yaşadıkları maddi sıkıntılar nedeniyle oğlunun tedavisini sürdüremediklerini dile getiren Z.T., “Evimde satacak eşya da yok. Eğer olsaydı, yol parası için satardım. Bana yardımcı olun ve oğlumu bu durumdan kurtarın. Onu kurtarmak için çaba içine girdim ama maddi durumum buna el vermiyor. Oğlumun ölmesini istemiyorum” diye seslendi. Şırnak ve ilçelerinde Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) bulunmaması nedeniyle aileler en yakın Diyarbakır’a sevk ediliyor. Ancak maddi imkanları olmayan aileler, çocuklarını tedavi edemiyor. 540 bin nüfuslu Şırnak ve ilçelerinde yetişkinler için en yakın AMATEM, 500 kilometre uzaklıkta Antep’te, 18 yaş altı Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) ise 290 kilometre uzaklıkta olan Diyarbakır’da bulunuyor.
ŞIRNAK