Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği dönemde kamuoyu önünde Rusya’ya yaptırım uygulayacağını söyleyen ülkelerden Fransa’nın Rusya’ya silah sattığı, Donbass krizi çıktığında da silah satışını sürdürdüğü Macron tarafından itiraf edildi. Rus kara ve hava kuvvetleri modernize edildiği kaydedildi
Rusya Mart 2014’te Kırım’ı ilhak edince AB ve ABD Rusya’ya yaptırım kararları aldılar. Dönemim ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’ya karşı ilan edilen yeni yaptırımların ülkenin “zayıf ekonomisini daha da zayıflatacağını” söyledi.
Fransa’nın yaptırımlara uyacağını söylerken Rusya’ya silah satarak kasasını doldurmaya devam ettiği en üst ağızdan itiraf edildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB’nin 2014’teki silah ambargosuna rağmen Fransa’nın Rusya’ya 2020’ye kadar silah teslimatına devam ettiğine yönelik iddiayı doğruladı. Macron bunun uluslararası hukuka uygun olduğunu öne sürdü.
Macron, ülkesinin Rusya’ya 2020’ye kadar teslim ettiği silah ve savaş uçağı satış sözleşmelerine ilişkin Disclose internet sitesinin haberinin doğruluğunu teyit ederek, bunun uluslararası hukuka ve Fransa’nın taahhütlerine uygun olduğunu savundu.
Mauges-sur-Loire kentinde Ukraynalı mültecilerin kabul edildiği merkeze gerçekleştirdiği ziyaretin ardından açıklamalar yaparken silah ambargosunun delinmesi de gündeme geldi.
2020’ye kadar silah teslimatı sürmüş
Fransa’nın, Avrupa Birliği’nin (AB) 2014’teki silah ambargosuna rağmen Rusya’ya 2020’ye kadar silah teslimatına devam ettiğine yönelik Disclose internet sitesinin haberine ilişkin soruya cevaben Macron, Fransa’nın uluslararası hukuka uygun şekilde davrandığını, eski Cumhurbaşkanı François Hollande’ın “yapıcı kararlar aldığını” savundu.
Rusya ile yapılan bazı silah satış sözleşmelerinin iptal edildiğini belirten Macron, Disclose internet sitesinin haberinde silah satış sözleşmelerine ilişkin yer alan bilgilerin Fransa tarafından gizlenmediği, ‘bunun Fransa’nın taahhütlerine uygun olduğunu’ söyledi. Macron, “Fransa, 2014’te alması gereken kararları aldı. Bu kararları ben almasam da savunuyorum” dedi.
Fransa’da 100 bine kadar Ukraynalı mülteciyi ağırlamak için hazırlık yaptıklarını belirten Macron, Rusya’da televizyon kanalında akşam haberleri bülteni esnasında spikerin arkasına geçerek savaşı protesto eden gazeteci Marina Ovsyannikova’ya konsolosluk koruması sağlanması için gerekli işlemleri başlatacaklarını da söyledi.
Macron Mayıs 2017’de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.
Ukrayna’ya açılan savaşta kullanıldığı iddiası
Disclose internet sitesinin gizli ve resmi belgelere dayandırdığı 13 Mart 2022 günkü haberine göre, Fransa, 2015-2020 döneminde Rus ordusunu son teknoloji askeri teçhizatlarla donatmış, böylece Rus kara ve hava kuvvetleri modernize edilmişti.
Fransa, 2015’ten bu yana Rusya’ya 76 savaş ekipmanı teslim etmişti. Bu ekipmanların değerinin, 152 milyon Euro olduğu ifade ediliyor.
Rusya’ya satılan ekipmanlar arasında 1000’den fazla Rus tankını donatmayı amaçlayan termal kameralar, Rus Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ve helikopterleri için navigasyon sistemleri yer alıyor. Bu ekipmanları, Fransız devletinin en önemli ortağı olduğu Thales ve Safran şirketleri satmıştı.
Termal kameralar, geceleri insanları hedef alabiliyor ve 10 kilometre mesafedeki araçları tespit edebiliyor. Thales’e göre, bu kameralar, ateş açma özelliğine sahip.
Fransa’nın Rusya’ya 2020’ye kadar silah ve savaş uçağı sattığı, teslim ettiği ve bunların Ukrayna’daki savaşta kullanıldığı ileri sürülmüştü.
Bu satışların Avrupa Birliği’nin (AB) 1 Ağustos 2014’ten bu yana Rusya’ya yönelik uyguladığı silah ambargosuna rağmen yapıldığı vurgulanmıştı. Disclose’a açıklama yapan AB Komisyonu, AB üyesi ülkelerin 2008’de alınan ortak tavra saygı göstermesi, bir ülkeye teslim edilen silahların bir savaşta kullanılması halinde bu teslimatların durdurulması gerektiğini belirtmişti.
Kamuoyu önünde başka konuşma
Arkasına Fransa, AB ve Ukrayna bayrakları alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması sonrası 24 Şubat’ta Elysee Sarayı’ndan halka sesleniş konuşması yapmış ve rusya’ya yaptıtım uygulayacağını söylemişti. “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, diplomatik yolları reddederek ve savaşı tercih ederek sadece Ukrayna’ya saldırmadı, aynı zamanda Ukrayna’nın egemenliğini hiçe saymaya ve Avrupa’mızda son on yıllardaki barışa ve istikrara yönelik en ciddi saldırıyı gerçekleştirmeye karar verdi. Bu gece yaşananlar Avrupa tarihinde bir dönüm noktasıdır. Hayatımızın ve kıtanın jeopolitiği üzerinde kalıcı ve derin sonuçları olacaktır. Bu savaş eylemine zayıflık göstermeden, soğukkanlılıkla, kararlılıkla ve birlik içinde yanıt vereceğiz.”
27 Şubat 2022’de Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Savunma ve Güvenlik Konseyi toplantısının Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başkanlığında gerçekleştirildiği belirtildi. Toplantıda, Avrupa ve ABD ile koordinasyon halinde Rusya’ya yönelik ekonomik ve finansal yaptırımları güçlendirme kararı alındığı, Rus yetkililerin ülkedeki banka hesaplarına el konulacağı bildirildi.
13 Mart 2022 açıklaması
13 Mart 2022’de de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Joseph Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir (Vladimir) Zelensky ile Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Fransa’nın Elysee Cumhurbaşkanlık Sarayı tarafından yapılan açıklamada, Macron’un Zelensky’den önce ilk olarak Biden ile görüşme yaptığı kaydedildi. Elysee Sarayı, “Biden ve Macron, Rusya’ya yönelik yaptırımları güçlendirme, Ukrayna’yı destekleme ve düşmanlıkları sona erdirmek için adımlar atma konusunda anlaştılar” dedi. Macron’un, Biden Zelensky ile telefon görüşmesi yaptığını da belirten Elysee Sarayı, “Macron, Zelensky ile Avrupa Birliği’nden (AB) Ukrayna’ya ek yardım ve Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin seyrini görüştü” dedi.
PARİS-MOSKOVA