Oy kullanma işlemi bitti, ama seçim bitmiyor. Elbette seçimin olumlu ve olumsuz yanları var, olacak da. Hep birlikte yaşadık. Bunları anlatarak, tereciye tere satmayayım.
Gelin gezegenin küçücük bir parçasıyken, kendini dünyanın hükümdarı sanan “biz” zavallı insanları konuşalım. İnsan vardır, gezegeni göz bebeği gibi korur, bulundukları yer onlarla cennet olur. İnsancıklar vardır; her şeye, herkese zehir ederler dünyayı. Ulusal Bilimler Akademisi bir rapor hazırlamış.
Önemli. Raporda, “7.6 milyar insanın ağırlığı, dünya biyokütlesinin yalnızca %0.01’ini oluşturuyor” diyor. Toplam ağırlığı buncacık olan “biz” insanlar dünyayı kemir kemir kemiriyoruz.
Ayrıca, bakteriler tüm biyokütlenin %13’ünü, bitkiler %83’ünü ve diğer tüm yaşam formlarının toplam ağırlığın %5’ini oluşturduğuna dair raporda bilgiler de var.*
Gezegenin bu kadar küçük bir kısmı olan 7.6 milyar insanın içinde sayıları yüzbinlerle ifade edilen çok az ve ağırlıkları itibarıyla minnacık olan bu kesim, dışındaki insanlara ve canlı-cansız tüm varlıklara gezegeni dar ediyor, dünyayı yaşanılamaz kılıyorlar. Ben onlara “maalesef insan” diyorum.
Maalesef insanlar
Rapor gerçekten şaşırtıcı ve ilginç bilgilerle dolu. İnsanların içindeki o azıcık olan maalesef insanların, yok edicilik verileri ürkütücü, ürkütücü olduğu kadar yürek burkucu.
Rapordan devam edelim. İnsanlar, tüm yabanıl memelilerin %83’ünün ve tüm bitkilerin yarısının soyunu kurutmuşlar.
Yalnızca yabanıl hayatı yok etmekle kalmamış, hangi hayvanların ve bitkilerin kalacağına da onlar karar vermişler.
Bakalım; – Dünya üzerinde kalan tüm kuşların %70’i kümes tavukları ve diğer çiftlik kuşları.
– Kalan memelilerin %60’ı büyük ve küçükbaş çiftlik hayvanları, %36’sı domuzlar ve sadece %4’ü yabanıl.
– Deniz memelilerinin ise geçtiğimiz yüzyılda %80’inin azaldığını belirtiyor bu rapor. Raporda belirtildiği üzere evcil ve yabanıl hayvanlar arasındaki dengesizlik ayan beyan ortada. İşte ekodenge bu yüzden alabora. Ekodengeyi daha da bozmak için hız kesmiyor, gaz pedalından ayağını çekmiyor, bu maalesef insanlar (kapitalistler, çokuluslu şirket sahipleri) .
Evcil hayvanların arasında da, yüksek verimli hayvan, az verimli hayvan tasnifi yaparak az verimli hayvanların nesli kurutuluyor. Hibrit tohumla bitki çeşitleri azaltılıyor, biyoçeşitliliği yok ederek ilerliyorlar maalesef. Raporu hazırlayan ekibin lideri Profesör Ron Milo. Son sözü Milo’ya vermeden önce şunu söylemek isterim.
Maalesef insanların, biz insanlara ve dünyaya yaşattırdıklarını bertaraf etmek esaslı bir mücadeleyi zorunlu kılıyor. Bu mücadeleyi elbette insanlar ve doğa kazanacak. Çünkü her işte, her şeyde doğa insanlardan yana.
Seçimlerde bile öyleydi inanın. Onun için “insanlardır, insan eder insanı” diyelim biz. Milo ne diyor, gelin ona kulak verelim: “Umuyorum ki bu çalışma herkese insanlığın bugün dünya üzerindeki son derece hakim rolüne dair bir bakış açısı kazandırır.”
*Jana Sepehr, Joe McCarthyg- İnsanlık tüm yabanıl memelilerin %83’ünü, bitkilerin ise yarısını yok etti.