Luvi Yayınları ‘Tarihin Belleği / Arif Mostarlı Yazıları’, ‘Bir Kürt Bilgesi / Abdülmelik Fırat Yazıları’ ve ‘Proleter’ isimli üç yeni kitap yayınladı
Luvi Yayınları’nın Abdülmelik Fırat’ın köşe yazılarının toplandığı ‘Bir Kürt Bilgesi’ ve Ender Öndeş’in Arif Mostarlı mahlasıyla yazdığı yazıların toplandığı ‘Tarihin Belleği’ isimli kitapları ile Mustafa Zewal Doğan’ın ‘Proleter’ isimli romanı raflardaki yerini aldı.
Tarihin Belleği
Gazeteci-yazar Ender Öndeş’in Arif Mostarlı mahlasıyla yazdığı gazete yazılarının toplandığı ‘Tarihin Belleği’, toplumsal mücadeleler tarihinin çok bilinen olayları ve karakterlerine değil, daha gölgede kalan ya da en azından bizim coğrafyamızda az bilinen yanlarına odaklanıyor.
Ender Öndeş, önsözünde kitapta yer alan yazılardan şöyle bahsediyor:
Çok bilinenlerin dışındaki karakterlere yöneldi bu yazılar ve her seferinde yeni keşifler yapmak benim için zor ama heyecan vericiydi. Yüzlerce yazı arasından bir bölümünü kitap için seçmek de bu yüzden kolay olmadı. Mümkün olduğunca coğrafyamızda fazla bilinmeyenleri ve Türkçe’de ilk kez Mostarlı yazı dizisinde anlatılan öyküleri seçmeye çalıştım.
Bir Kürt Bilgesi
Luvi Yayınları, Abdülmelik Fırat’ın Özgür Ülke, Yeni Politika ve Demokrasi gazetelerinde yayınlanmış köşe yazılarını ‘Bir Kürt Bilgesi / Abdülmelik Fırat Yazıları’ adıyla kitaplaştırdı. Kitapta merhum Kürt siyasetçisi Abdülmelik Fırat’ın 1994, 1995 ve 1996 yıllarında kaleme aldığı köşe yazıları yer alıyor.
Kitabın önsözünde Abdülmelik Fırat’ın oğlu Kürt siyasetçi Mahmut Fevzi Fırat, kitabın sadece Abdülmelik Fırat’ın köşe yazılarını, onun fikirsel mücadelesini de içerdiğinden bahsederek şu ifadeleri kullanıyor:
Onun düşünceleri, halkının acılarını anlatmanın ötesine geçip barış için bir çıkış yolu arayan bir iradeyi yansıtıyor. Babamın yaşamı, halkının hakları için verdiği mücadeleyle, adalet ve özgürlük arayışıyla, yazılarıyla bir direnişin hikâyesidir. Bu hikâye, sadece Kürt halkı için değil, evrensel barışın mümkün olduğuna inanan herkes için ilham kaynağıdır.
Proleter
Mustafa Zewal Doğan’ın ‘Proleter’ isimli romanı, romanın kahramanı olan Kürt Berhang’ın doğduğu coğrafyanın yazgısından kaçıp, kendisi ve ailesi için yeni bir yaşam mücadelesini anlatıyor. Romanda ‘proleter’, geçmiş ve demode bir zaman kavramı olarak değil, sarsıcı bir gerçeklik olarak, dimdik çıkıyor okurun karşısına…
Mustafa Zewal Doğan, Proleter’i şöyle anlatıyor:
“Proleter bir eş, bir babadır. Bir sendikacı ve direnişçidir aynı zamanda. Çetin olayların döngüsünde, dünyanın gelmiş ve geçmişinin bir toplamıdır.”
KÜLTÜR SERVİSİ