Lübnan’da cumartesi günü başlayan protestoların ardından Başbakan Diyap, erken seçiminin işaretini verirken, ülkede Fransızca yayın yapan gazete, Beyrut trajedisinin devrimin katalizörü olabileceğine işaret etti
Lübnan’da, 4 Ağustos günü Beyrut Limanı’nda meydana gelen şiddetli patlamadan siyasileri sorunlu tutan halk yetkilileri protesto ediyor. Cumartesi günü başlayan eylemlerde bir polis yaşamını yitirirken, 238 kişi de yaralandı. Eylemcilerin birçok bakanlık binasına girdiği eylemleri, l’Orient le Jour gazetesi, ‘devrimin katalizörü’ olarak yorumladı.
“Hesap Günü” adıyla düzenlenen gösterilerde bugüne kadar bir polis yaşamını yitirdi, 238 kişi de yaralandı. Lübnan Kızılhaçı, Meclis binası yakınlarında göstericiler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan arbedede 1 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini, 238 kişinin yaralandığını ve hastanelere nakledildiğini açıkladı.
Öte yandan eylemciler, Şehitler Meydanı’nda yan yana dizilen temsili darağaçlarına Meclis Başkanı Nebih Berri ile Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın fotoğraflarını astı.
Ordudan protestoculara hitaben yapılan açıklamada, “Lübnan ordusu olarak Lübnanlıların acıları ile ülkenin içinden geçtiği zor durumu çok iyi anlıyoruz ancak her şeye rağmen eylemlerin barışçıllığını yitirmemesi gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.
Askerlerin ikna etmek için saatlerce uğraştığı göstericiler, Dışişleri Bakanlığı binasından ayrıldı. Ekonomi ve Çevre ile Enerji Bakanlığı binaları da basıldı. Göstericiler, Bankalar Birliği binasına da girdi.
Ülkede, geçen yıl ekim ayından bu yana ekonomik kriz nedeniyle pek çok gösteri düzenlenmişti ancak bakanlık binaları ilk kez basıldı.
Lübnan Başbakanı Hasan Diyab, krizden etkilenen ülke için erken seçim öneren bir yasa tasarısı üzerine çalıştığını duyurdu. Hassan Diyab televizyonda yaptığı konuşmada, tüm siyasi partileri anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp birlikte çalışmaya çağırdı.
Diyab, siyasi yetkililere yaptığı çağrıda, yapısal reformları uygulamak iki ay görevde kalmaya hazır olduğunu söyledi.
Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut’u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 158’e yükseldiği, yaralı sayısının da 6 bini aştığı belirtilmişti.
Devrimin katalizörü olabilir mi?
Bu arada Lübnan’da Fransızca yayın yapan “l’Orient le Jour” gazetesi, Beyrut trajedisinin devrimin katalizörü olabileceğine işaret etti.
Gazete özellikle müzik divası Majida El Rumi’nin seslendirdiği Nizar Kabbani Ya Beyrouth’un şirindeki şu cümleye dikkat çekti: “Devrim hüznün derinliklerinden doğar.” Dramdan üç gün önce, ordu için düzenlenen bir konserde seslendirilen bu şarkı sansürlenmiş ve skandal olmuştu.
DIŞ HABERLER