Yazar Federico Garcia Lorca’nın ‘Köy Trajedileri Üçlemesi’nin ilki olan ‘Kanlı Düğün’ oyunu, Van’da Kürtçe ve Farsça sahnelenecek. Oyun, Şubat 2020’de ise İran’da izleyiciyle buluşacak
İspanyol yazar Federico Garcia Lorca’nın ‘Köy Trajedileri Üçlemesi’nden ilki olan ve 1932 yılında yazdığı ‘Kanlı Düğün’ oyunu, yazıldığı yıldan bu zamana kadar dünyanın birçok ülkesinde yüzlerce tiyatro grubu tarafından binlerce kez sahneye konuldu. Güncelliğini hiç yitirmeyen oyun Van’da da izleyiciyle buluşacak. İran’dan gelen Fujan tiyatrocuları ve Nupelda Tiyatro’nun ortak çalışması olan “Kanlı Düğün” 27 Ağustos’ta tiyatro takipçilerinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 12 oyuncunun yer alacağı oyun, Kürtçe ve Farsça olacak. Oyunun yönetmenliğini Gholam Reza Yarı yaparken, oyun ağırlıklı olarak kadın karakterler üzerinden işleniyor.
Federico Garcia Lorca
Oyunun içeriğine dair Jın News’ten Zeynep Durgut’a konuşan İranlı Dramaturg Narjes Estakhr, Federico Garcia Lorca’nın oyunlarına çok önem verdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Federico Garcia Lorca 1932’den 1936 yılına kadar anlamlı ve kıymetli oyunlar hazırlamıştır. O yıllarda toplum zulüm cenderesinde, zulmün gölgesinde yaşıyordu. İnsanlar köle olarak yaşıyorlardı. Kendi istekleri ile evlenmezdi ve aşık olacak kişiyi dahi belirli kişiler seçmeliydi” dedi.
‘27 Ağustos’ta sahnedeyiz’
Özellikle Kürtçe ve Farsçayı seçtiklerini belirten Estakhr, “Çünkü Kürtçe var olduğundan beridir acı çeken bir dildir. Hem Kürtçe hem de Farsça baskı altında kendini var ediyor. Biz de bu oyun ile hem Farsça’nın hem de Kürtçe’nin beraberliğini göstermek istiyoruz. Oyunun içeriği aşk ve özgürlüktür. Bu oyun eril toplumun kadın üzerindeki saldırılarının boyutunu ve hakimiyetini anlatıyor. Oyunda belirleyici kadın karakterlerdedir. Provalarımız 45 gündür büyük bir heyecan ile devam ediyor. Bizler 27-28 Ağustos’ta da sahnedeyiz, bekleyin” dedi.
Şubat’ta İran’da olacaklar
Yıllardır Kürt tiyatrosunun içerisinde yer aldığını belirten oyunculardan Rojda Şengül ise heyecanlandığını söyledi. Şengül, sözlerine şöyle devam etti: “Oyunda bütün dilleri, renkleri sanatla bütünleştirmek istedik. Bu oyun aslında kadınlar üzerine yazılmış bir oyun. İki dilli olması bizi çok heyecanlandırıyor. Şubat ayında İran’da festival var bizler orada da sergileyeceğiz. Oyunun uluslararası bir oyun olması için çabalıyoruz. Türkiye’nin her yerinde sahnelemek istiyoruz.”
VAN