Kırklareli’ye bağlı İğneada’da bulunan Longoz Ormanları’nın yok olmasına neden olacak Efendi Deresi üzerine Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacağı duyuruldu. Nükleer santral tehdidi altında bulunan bölgeye büyük bir liman inşa ederek çimento fabrikalarının yükleme noktası haline getirilmesi ve termik santral projeleri ile adeta yok edilmek isteniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde yayınlan haritalara göre İğneada Longoz Ormanları’nı var eden Efendi Deresi’ne baraj yapılmasının planlandığını açıklayan Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) projenin bölgenin ekolojik yapısında büyük bir değişime neden olacağını, büyük bir ormanlık alanın baraj suları altında kalacağını ve Longoz Ormanları’nın karbon yutak havzası özelliğinde de kayıplar oluşacağını açıkladı. Doğal Yaşamı Koruma Vakfı, Dünya’nın üçüncü büyük, Avrupa’nın ise en büyük subasar (longoz) ormanına baraj projesi planlanmasına yaptığı açıklama ile tepki gösterdi.
3. büyük Longoz
Türkiye’nin birçok bölgesinde Uluslararası Sulak Alan Sözleşmesi (RAMSAR) ile koruma altına alınan ancak korumaktan çok üzerinde birçok proje geliştirilen sulak alanlar içinde belki de en değerli olan İğneada Longoz Ormanları bugüne kadar nedense RAMSAR sözleşmesine konu edilmedi. DAYKO Vakfı yaptığı açıklamada, “Longoz Ormanları’nın ne için RAMSAR (Uluslararası Sulak Alan Sözleşmesi) statüsü kazandırılmadığı anlaşıldı. Termik ve Nükleer santral, Çimento Limanı ve Enerji hatları projeleri ile başı beladan kurtulamayan Longoz Ormanları’na ev sahipliği yapan İğneada’ya bir de baraj projesi eklendi. Dünya’nın üçüncü büyük subasar ormanları olarak bilinen Longoz Ormanları’nı içinde barındıran İğneada tüm Karadeniz’in en uzun sahil şeridi ile doğa ve turizm cenneti olarak görülüyor. Longoz Ormanları’na bir koruma planı yapılmazken, Termik Santral, Nükleer Santral, Çimento Limanı projelerin üstüne birde baraj projesi eklenerek bir enerji alanı dönüşüm projeleri ile gündeme getiriliyor” ifadeleri ile Longoz Ormanları’nın bitirilmek istendiğini ifade edildi.
Balıkçılık da bitecek!
Tarım ve Orman Bakanlığın sitesinde yayınlanan Geodata haritalarında Longoz Ormanları’nın Erikli Gölü ile Efendi Deresi’nin birleştiği yerde ‘Efendi Deresi Barajı’ adıyla baraj projesinin yer aldığı belirtilen açıklamada, “Büyük bir ormanlık alanın baraj suları altında kalacağı anlaşılıyor. Bu projenin hayata geçmesi halinde bölgenin ekolojik yapısında büyük bir değişim yaşanacaktır. Bu değişimle Longoz Ormanları’nın karbon yutak havzası özelliğinde de kayıplar oluşacaktır. Türkiye’de avlanan balığın yüzde 20’si bu bölge ve civarında avlanmaktadır. Baraj projesi gerçekleşmesi halinde Istrancalardan akan derelerin taşıdığı küçük canlıların denize ulaşması engelleneceğinden balık popülasyonunda ve balıkçılıkta önemli kayıplar yaşanabilir” sözleri yer aldı.
KIRKLARELİ