Ankara’da ‘Kahrolsun emperyalizm, yaşasın yerel ürünler’ sloganıyla doğal ürün satışına başlayan Antiemperyalist Tükkan’da her şey doğal, her şey yerel ve her şeyi bulmak mümkün
Corona salgınıyla birlikte biber, pekmez, turşu, şalgam ve nar ekşisine ilgi artarken, Ankara Kale Mahallesi Atpazarı sokakta “Kahrolsun emperyalizm, yaşasın yerel ürünler” sloganıyla salgın döneminde doğal ürün satışına başlayan Serhat Çolak da işletmesine “Antiemperyalist Tükkan” adını verdi. “Tükkan”ın adı kadar ilginç olan bir diğer şey de ürünlerin adı, çünkü bu tükkanda demokrat turşu, protest şalgam, liberal salça, komünist erişte, sosyalist zeytin ve anarşist biber gibi birçok ürün satılıyor. Çiftçi bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen Çolak, “Antiemperyalist Tükkan”nın hikâyesini anlattı. Çocukluk yıllarından bu yana yerel ve doğal ürünlere ilgisi olduğunu dile getiren Çolak, “Bunun çıkışın nedeni de ben çocuklarımın doğal ürünlerle beslenmesini istiyordum, işimi de o yöne çektim” dedi.
‘Liberaller her şeye salça’
Markalara karşı olduğunu söyleyen Çolak, “İnsanlar ‘marka’ olan bir kafede bir kahve içtiklerinde kendilerini farklı bir statüde görüyor, bununla emperyalist şirketlerin insanları sömürdüğünü düşünüyorum. Bunlardan kaynaklı küçük de olsa emperyalist pazarlara karşı bir antiemperyalist pazar kurma fikri ben de edindim” ifadelerini kullandı.
Yerel, doğal ürünlerin kaybolmaması için dükkânına “Antiemperyalist Tükkan” ismini verdiğini ifade eden Çolak, ürünlere verdiği “Protest, liberal, komünist, sosyalist” isimlerine dair ise şunları söyledi: “Pazarın adını ‘Antiemperyalist Tükkan’ koyunca konsepte uygun olması için yöresel ürünlerin benimle hikâyesi olan isimler taktım. Kendi ürettiğim şalgama protest adını verdim. Endüstriyel şalgamı protesto etmek için protest dedim. Liberaller her şeye salça oldukları için salçaya liberal dedim. Biberin acılığından anarşist biber adını seçtim.”
‘Terörist dediler’
Çolak, dükkânı açtığında emperyalizme dair bilgi sahibi olmayan yurttaşların tepkisiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, şöyle devam etti: “Emperyalizme dair bilgisi olmayan ya da ürünler için kullandığım takma adlardan kaynaklı bana ‘Bu terörist, komünist’ diyen yaşlı amcalarımız oldu. Ama ben emperyalizmin herkes için kötü bir şey olduğunu anlattım. Onun dışında genel olarak olumlu tepkiler aldım. Tükkanım sosyal medyada mizah konusu oldu.”
‘Yerele yönelsinler’
Salgın döneminde bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemine değinen Çolak, yurttaşların doğal ürünlere yönelmesi için uygun fiyatlardan satış yaptığını belirtti. Karbon ayak izi salınımını azaltmak için Ankara’da bulunan yerel üreticilerden alışveriş yaptığını vurgulayan Çolak, kadın kooperatiflerine de destek vermek için kadınların ürettiği ürünleri tercih ettiğini ifade etti. Ayrıca Adana’da ailesinin ürettiği doğal ürünleri de dükkânında sattığını söyleyen Çolak, “İnsanlar yerel üreticiden alırsa hem daha sağlıklı hem de daha uygun fiyata almış olurlar” dedi.
Emrullah Acar / Ankara-MA