Rusya, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İhsan Şener’in KGAÖ güçlerinin Kazakistan’daki ayaklanmayı bastırmasında kullanılmasına ilişkin sözleri hakkında Türkiye’den açıklama talep etti. Lavrov, Batı’nın eylemlerine karşı sabırlarının tükendiğini, teklifleri geri çevrilirse farklı şekillerde yanıt verebileceklerini de söyledi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Danışmanı İhsan Şener’in Kazakistan hakkındaki konuşması nedeniyle Türkiye’den açıklama istediklerini duyurdu.
Rusya resmi ajansı Sputnik’in haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geride bırakılan yılda dış politikada yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulunacağı basın toplantısını düzenledi.
Lavrov’un basın toplantısı, Rusya’nın kendi güvenliği için NATO’dan istediği garantiler konusunda yapılan görüşmelerin ilk turunun tamamlanmasının hemen ardından gerçekleşti.
Rusya’nın istediği güvenlik garantileri, güvenlik garantisi talepleri, NATO’nun doğuya doğru genişlemeyi durdurması, ittifakın 1997’den sonraki genişleme politikaları çerçevesinde doğu Avrupa ülkelerine yerleştirdiği silahlar ile askeri tesislerin geri çekilmesi gibi şartlar içeriyordu.
Lavrov basın toplantısında AB Askeri Danışmanlık ve Eğitim Misyonu Ukrayna’nın, Rusya karşıtı birliklere eğitim vermeye yönelik olduğunu belirterek “Şu anda Brüksel, Ukrayna’ya askeri eğitim misyonu gönderme konusundaki planları hakkında PR çalışmaları yapıyor. Yani, Rusya karşıtı birliklerin eğitimine katkı sunmak istiyorlar” dedi.
ABD’de Rusya’nın kendi topraklarındaki birliklerini Ukrayna sınırından çekmemesi halinde yaptırım uygulanmasını isteyen sesler duyulmaya başlamasını değerlendiren Lavrov, Batı’nın her türlü yaptırımı uygulamaya koyabileceğini ancak Moskova’nın her türlü gelişmeye hazır olduğunu belirtti.
Lavrov, “Onlardan her şey beklenir ancak sizi temin ederim ki, biz her türlü gelişmeye hazırız. Ekonomik alanında yanılsamalar görmüş olsak da, bunlar son 7 yılda tamamen ortadan kalktı. Batı’nın kontrolündeki yapılara bağlı tüm ekonomik ilişki mekanizmaları, çeşitli riskler taşıyor. Biz, en başta ileri teknoloji alanlarındaki bu risklerden tutarlı ve hızlı bir şekilde kurtuluyoruz” ifadelerini kullandı.
KGAÖ güçlerinin Kazakistan’a sevki
Rusya ağırlıklı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) güçlerinin Kazakistan’a gönderilmesiyle ilgili olası yeni yaptırımları da yorumlayan Lavrov, “Hiçbir şey söyleyemeyiz. Biz bekleme modunda değil somut konular üzerinde çalışıyoruz. Ancak Batılı partnerlerimiz her şeyi yapabilir” diye konuştu.
Kazakistan’daki durumun KGAÖ güçlerine olan ihtiyacı ve onların etkinliğini tümüyle gözler önüne serdiğinin altını çizen Lavrov, şöyle devam etti: “Bir söz vardır; barış istiyorsan savaşa hazır ol. Tanrı’ya şükür, iş, savaşa kadar uzanmadı. Barış güçleri, kabiliyetlerini tüm dünyaya kanıtladı. Batı’nın barış güçlerinin konuşlanma hızına karşısındaki şaşkınlığı, herkes tarafından hak ettiğin şekilde değerlendirildi, bundan hiç şüphem yok.”
Ukrayna’nın NATO üyeliği meselesi: Gerçek bir kırmızı çizgi
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’nın NATO üyesi olması olasılığına ilişkin bir soru üstüne, Rusya sınırında ittifak güçlerinin belirmesinin Moskova için kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirtti.
Lavrov şu ifadeleri kullandı: “Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün hemen sınırlarımızın diğer tarafında belirmesini, özellikle de Ukrayna yönetiminin izlediği politika düşünülecek olursa, asla kabul etmeyeceğiz. Dahası bu, bizim için bir kırmızı çizgi, gerçek bir kırmızı çizgi. Ukrayna NATO dışında kalsa dahi, Amerikalılar, İngilizler ve diğer Batı ülkeleri ile ikili anlaşmalar üstünden bu ülkeler Ukrayna’da askeri tesisler ve Azov Denizi’nde üsler kurabilir. Bu da bizim için kabul edilemez bir şey, zira komşu ülkelerimizin topraklarına Rusya için tehdit oluşturacak saldırı silahları konuşlandırılması da bizim için bir diğer kırmızı çizgi.”
Lavrov, Ukrayna’da ABD’li ve İngilizler dahil yüzlerce Batılı askerin bulunduğunu ve Batı ülkelerinin Ukrayna’ya silah tedarik etmesinin Kiev’i, ülkenin doğusundaki çatışmaları güç kullanarak bastırmaya çalışmaya ittiğini kaydetti. Lavrov, Batı’nın Ukrayna hükümetine silah tedarik etmesinin bu sebeple Rusya için ‘kabul edilemez’ olduğunu vurguladı.
Lavrov, Rusya’nın NATO’dan neden şimdi güvenlik garantileri istediği şeklindeki soru üzerine, buna, verilen sözlerin tutulmamasının yıllar içinde sebep olduğu birikimin yol açtığını söyledi:
“1990’lı yıllardan sonraki dönemde NATO’nun genişlemeyeceğine dair, askeri altyapısının doğuya doğru ilerletilmeyeceğine dair, yeni ittifak üyelerinin topraklarına yüksek sayılarda askeri güçlerin yerleştirilmeyeceğine dair verilen sözlerin tutulmamasının sebep olduğu birikim buna sebep oldu.”
‘Sonsuza dek beklemeye niyetimiz yok’
Lavrov yanıt beklediklerini söylerken “Rusya, güvenlik garantisi teklifleri konusunda ABD ile NATO’dan madde madde, çok detaylı bir yanıt bekliyor. Bu yanıtın, neyin uygun olduğu, neyin olmadığı ve bunların nedenlerini içermesini istiyoruz. Fakat sonsuza dek beklemeye niyetimiz de yok” dedi. Batı’nın eylemlerine karşı sabırlarının tükendiğini, teklifleri geri çevrilirse farklı şekillerde yanıt verebileceklerini tekrarladı.
Erdoğan’ın Danışmanının açıklamasına yanıt: Türkiye’den açıklama istedik
Lavrov, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Danışmanı İhsan Şener’in Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) güçlerinin Kazakistan’daki protestolara karşı kullanılmasına ilişkin sözleri hakkında Türkiye’den açıklama talep ettiklerini de söyledi. Lavrov “Ankara’da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarının biri, en hafif tabirle, anlaşılmayan bir açıklama yaparak Kazakistan’ın KGAÖ’yü davet etmesini kınadı. Türk meslektaşlarımızdan bunun ne anlamı geldiği konusunda açıklama talep ettik” dedi.
Zaharova’nın açıklaması
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, KGAÖ güçlerinin Kazakistan’a girmesini bu ülkenin işgali olarak gören kişilerin Kazakistan’ın egemenliğine ve bağımsızlığına saygı duymadığını söyledi.
Sözcü Mariya Zaharova, 13 Ocka 2022’deki haftalık basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İhsan Şener’in “Kazakistan’ı işgal suçlaması” sorulunca Zaharova, şu yanıtı verdi: “Bu tür ifadeler kullanan, Kazakistan’ın tamamen dönüştüğünü söyleyen kişiler, bu ülkenin egemenliğine saygı göstermiyor. Şener’in açıklamasını gördüm ve o açıklamada Rusya’nın Kazakistan’ı işgal ettiğine dair direkt suçlamalar bulunmuyor.”
Türk yetkililerin Kazakistan konusunda düşünülmeden yapılmış açıklamalardan kaçınacağını ve “bulanık suda balık yakalamaya çalışmayacağını” umduklarını belirten Zaharova, “Kazakistan için trajik, zorlu ve olağanüstü bu durum, çabaların birleştirilmesini gerektiriyor ve ‘bulanık suda balık yakalama’ fırsatı olarak görülmemeli” dedi.
Ne demişti?
Karabük’te 8 Ocak’ta konuşan İhsan Şener “Türk devletleri birliklerini yeni oluşturdu. Bu birlik oluştuktan sonra bunların patronajı olarak görülen devletleri Türkiye ve Kazakistan’dır. Gaz parasıdır, pazar ücretlerinin artırılması bahane edilerek bugün Kazakistan işgal ediliyor. 30 yıllık Sovyet boyunduruğundan kurtulmuş, kendi zenginliğine, kültürüne, değerlerine yönelmiş devleti yeniden o sığ, anlamsız cendereye almak istiyorlar” demişti.
MOSKOVA